2024. március 29. - Auguszta

A főváros felkészült az ónos esőre

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) és az MTI által megkérdezett személyszállítási cégek is felkészültek a szerda hajnalra várható ónos esőre; a rendőrség óvatosságra, lassú közlekedésre hívott fel, aki teheti, inkább ne üljön autóba.
2009. január 13. kedd 21:45 - Hírextra
Horti Zsófia, az FKF szóvivője arról tájékoztatott, hogy mintegy 70-80 autóval folyamatos készültségben vannak, ha szükséges, akkor minden, a téli munkálatok elvégzésére felkészített autójukat útnak indítják.

Elmondása szerint először a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, a városba bevezető és a kórházakhoz, élelmiszer-elosztó központokhoz vezető utakat tisztítják meg.
A szóvivő arra kérte az embereket, hogy ha "a helyzet rossz lesz", akkor mindenképpen a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe és ne induljon el senki autóval.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője arról tájékoztatott, hogy a pálya- és felsővezeték-karbantartók az egész országban fokozott felügyeletet látnak el; amennyiben szükséges, mechanikus tisztítással fogják a felsővezetékekről és a váltókról eltávolítani a jégréteget. Hozzátette, hogy a mozdonyvezetők folyamatosan figyelik a felsővezeték-rendszereket.

A szóvivő szerint felsővezeték-szakadások, vagy a mozdonyok áramszedőjének törése miatt számítani lehet késésekre.Szollár Domonkos, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője közleményben tudatta: a Budapest Airport 36, kivételesen nagy teljesítményű munkagéppel rendelkezik, amelyek nemcsak a nagyobb mennyiségű hó, hanem az ónos eső eltakarítására is képesek. Ezeknek a gépeknek harminc perc alatt kell megtisztítaniuk a két futópálya valamelyikét, a guruló utakat, illetve a repülőgépek állóhelyeként szolgáló előtereket is.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy járműveiket felkészítették a téli útviszonyokra. A sofőröket is kiképezték korábban a hungaroringi vezetéstechnikai tanpályán. A HÉV vágányhálózatának tisztításáról jégmentesítő járművek gondoskodnak, amelyek szükség szerint üzemidőn kívül közlekednek majd.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a járművek lépcsői jegesek, csúszósak lehetnek, ezért az utasok fokozottan figyeljenek a fel- és leszállásnál.A BKV tájékoztatta a járművezetőket arról, hogy az éjszaka folyamán ónos eső várható és fokozott figyelemmel vezessenek - tette hozzá.

Kiricsi Karola elmondta azt is: a BKV az utasoknak azt javasolja, hogy a kötöttpályás közlekedést részesítsék előnyben.Győrfi Pál, az OMSZ pr- és kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján az a 770 mentőautó, ami folyamatosan dolgozik az országban, el tudja majd látni szerdán a mentési feladatokat.

A mentőszolgálat munkatársai valószínűleg nagyobb terhelés alatt lesznek, de ez a kapacitás elegendő - közölte.Hozzátette: a szolgálat állományában lévők figyelmét is felhívták a várható csúszós útviszonyokra. A lakosságot arra kérik, nagyon óvatosan közlekedjenek, s főleg az idős emberek - akiknél a csonttörés veszélye nagyobb - lehetőség szerint töltsék otthon ezt a napot.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden előzetes

figyelmeztetést adott ki mert az előrejelzések szerint szerda hajnalban jégpáncél boríthatja majd az utakat az ország nagy részén. Aki teheti, ne keljen útra reggel se autóval, se pedig gyalog - tanácsolták.A rendőrség fokozott óvatosságra és lassú közlekedésre hívott fel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: arra számítanak, hogy a felfagyott utak miatt szerdán megnő a közúti balesetek száma, így a tűzoltóknak több helyre kell majd kivonulniuk. A 15-20 perces vonulási idő is jelentősen megnőhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását