2024. április 28. - Valéria

Forradalmi építőanyag

A Vekla mint a jövő építészetének új technológiája magyar találmányként képviseli hazánkat a müncheni BAU 2009 építőipari világvásáron január 12-17. között. A feltaláló, Veres Klára nevéből alkotott Vekla energiahatékony, környezetbarát építési rendszer,
2009. január 8. csütörtök 16:33 - Hírextra
A know-how már 2007-ben megmérettette magát egy rangos találmányi versenyen, amelyre a ValDeal Innovációs Zrt. szervezésében 500 ígéretes projekt nevezett be - tájékoztatta az MTI-t az Open Gates Hungary Kft. (OGH)

Rögtön érkezett is vételi szándék a Veklára a világ egyik vezető egyetemi kutatóintézete, a texasi IC2 részéről, amely cég 5 millió dollárért vitte volna ki azonnal a szenzációs találmányt. A feltaláló azonban ragaszkodott hozzá, hogy Magyarországon valósuljon meg a know-how gyakorlati alkalmazása., A találmány felhasználásával létesülő beruházás 2009 március végén kerül átadásra Pest megyében. A következő beruházási ütem pedig - az év második felére - az ipari mértékű gyártást is lehetővé teszi majd - derül ki az OGH közleményéből.

A hamarosan nyitó németországi vásáron való szereplés előtt a Vekla Zrt. vezérigazgatója, Bilinszky Ferenc azt nyilatkozta, hogy bíznak venne, a "know-how a magyar szürkeállománynak, innovációnak lesz újabb ékköve, és nem utolsó sorban itthon teremt építőipari beruházásokat, projekteket, munkahelyeket".

A különleges anyagból padozat, fal, födém, tető, cserép, nyílászáró, burkolóanyag egyaránt készíthető. Könnyen lehet mozgatni, építőanyag és szigetelő is egyben. Előállítása ráadásul környezetbarát technológiára épül. Kiváló hőtároló és hőcsillapító képességgel rendelkezik - állítják a szakemberek. A betonhoz képest a kötési ideje kilencszer gyorsabb, az UV sugárzásnak ellenáll, más szigetelő anyagokhoz képest nem szükséges kiegészítő védőszerkezet vagy bevonat hozzá.

A cég vezérigazgatója azt is közölte, hogy már az USA-ból, Izraelből, Dubajból és Katarból érdeklődtek a termék iránt.

Az első referenciaprojektek sikeresen vizsgáztak itthon, Ausztriában, Németországban és Új-Zélandon is.

München után Magyarországon január 27-én lesz a Vekla első nyilvános szakmai bemutatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását