2024. május 6. - Ivett, Frida

Szívbetegség jelei a szemben

A szem apró ereinek jellegzetes elváltozása fontos jelzője lehet a kezdődő szívbetegségnek - közölték ausztrál kutatók.
2008. augusztus 13. szerda 17:45 - Hírextra
Azok az emberek, akiknél szemideghártyájuk károsodását állapították meg, a rákövetkező 12 évben nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akiknél nem találtak retinopátiát - állapították meg a Sydneyi Egyetem, a Melbourne-i Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói.

A Gerald Liew által vezetett sydneyi kutatócsoport háromezer, többségében diabéteszes ember retinájáról készült fotót tanulmányozott. Ilyen felvételeket gyakran készítenek, hogy megállapítsák, mennyire károsította a szemideghártyát a diabétesz.

A felvételt követő tizenkét év alatt 353 ember, a kísérletben résztvevők 11,9 százaléka halt meg szívkoszorúér-betegségben - írják a kutatók a Heart című szakfolyóiratban.

A retinopátiával élő emberek csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akiknek szeme nem károsodott. Azok az emberek, akiknél retinopátia jelentkezik, első figyelmeztetésként foghatják fel, hogy artériáik károsodása megkezdődött, és fontos lenne csökkenteni koleszterinszintjüket, vérnyomásukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását