2024. április 24. - György

A szocik még emelnének a számon

Idén mintegy ezerrel, 26 ezerre nőtt a bölcsődei helyek száma; a szocialisták azt szeretnék, hogy jövőre ugyanilyen arányú legyen a bővülés - erről Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, a frakció népesedéspolitikai és ifjúsági csoportjának vezet
2008. december 30. kedd 13:10 - Hírextra
A politikus szerint hazai és uniós forrásokból biztosítanának erre lehetőséget. Hangsúlyozta: a bölcsődei elhelyezéssel nemcsak a gyermek korai szocializációja valósítható meg, hanem segít a szülőnek is a munkába való visszatérésben.

Az ország 3.200 települése közül csak 250-ben működik bölcsőde - mondta Török Zsolt. Hozzátette: ezen a helyzeten nemcsak önálló bölcsődék létrehozásával lehet segíteni, hanem úgy is, hogy a kihasználatlan óvodai helyeket kis átalakítással bölcsődeiként üzemeltetnék, a szükséges engedélyek birtokában, a szakmai kritériumok betartásával.

A kormánypárti politikus a gyermekétkeztetéssel kapcsolatban hangsúlyozta: a jövő évi költségvetésben is van arra forrás, hogy a rászoruló gyermekek kedvezményesen vagy ingyenesen étkezzenek, és ne csak a tanévben, hanem a tanítási szünetekben is.

A gyermekjóléti szolgálatokról szólva azt mondta: sok településen egy ember vagy félállásban valamelyik munkatárs látja el az ezzel kapcsolatos feladatokat. Jelenleg a gyermekjóléti szolgálat keretében mintegy 4.000-en dolgoznak.

Arra szeretnénk ösztönözni az önkormányzatokat, hogy többcélú kistérségi társulás keretében lássák el ezt a feladatot - fogalmazott a politikus.

A honatya a nevelőszülőkről szólva azt emelte ki: a 2007 és 2013 között uniós költségvetési forrásokból, az új Magyarország fejlesztési terv keretében lehetőség nyílik arra, hogy az intézetek helyett megfelelő lakókörnyezetben élhessenek az állami gondoskodásba került gyerekek. Fontos, hogy a nevelőszülőket jobban megbecsüljék - mondta.

Az elmúlt években csökkent a hivatásos nevelőszülők száma, miközben az állami gondoskodásba került gyermekeké lassú növekedést mutatott. Ezért a jövőben civil és szakmai szervezetekkel, továbbá a nevelői hálózatokat működtető önkormányzatokkal együttműködve arra kell törekedni, hogy nagyobb megbecsüléssel a nevelőszülők számát szinten tartsák vagy növeljék - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását