2024. május 17. - Paszkál

Szimat őrmester és a piszkos anyagiak

A pénznek van szaga: erre az igazságra éppen Itáliában jöttek rá, ott, ahol a mondás a szagtalan pénzről Vespasianus császár révén megszületett. A brit határőrség által kölcsönadott pénzkereső kutya ugyanis olyan eredményesen dolgozott a milánói repülőtér
2008. december 27. szombat 12:26 - Hírextra
Robbie, a négyéves springer spaniel nem szarvasgombát, még csak nem is kábítószert keres. Ő a pénz szagát érzi meg. A britek 30 ilyen, "cash-dognak" nevezett ebük van, amelyek a leginkább frekventált helyeken, légi és tengeri kikötőkben szolgálnak. Rajtuk kívül csak az Egyesült Államokban és Kínában működnek hasonlóan szakosodott, de más fajtájú kutyák.

Robbie instruktora a Corriere della Sera című olasz napilapnak elmondta, hogy bármilyen kutya kiképezhető erre a feladatra hat hónap alatt. A kutya pontosan meghatározott rituálé szerint lát munkához. Instruktora ráad egy kék színű hevedert, ami jelzi, hogy elkezdheti a munkát. A kutya olyan helyeken is megtalálja a bankjegyeket, ahol a leggondosabb ellenőrzés is eredménytelen. Ha megérzi a pénz szagát, orrát rányomja az inkriminált helyre és vezetőjére néz. Addig mozdulatlanul ott marad, míg nem kap jelet arra, hogy munkája véget ért. Robbie esetében ez egy sárga teniszlabda, amellyel imád játszani. Különben jutalom gyanánt megelégszik néhány darab keksszel.

Az olaszok is tervezik, hogy kiképeznek pénzkereső kutyákat, mivel a valuta illegális vándorlása nem csökken. Csak 2008-ban a Malpensán másfél millió eurót akartak illegálisan kivinni. A lebukott 900 különböző személy fele bevándorló volt, akik megtakarításaikat akarták hazavinni, a többi azonban nem tartozott ehhez a kategóriához, ők "csak" nyom nélkül akarták átvinni a pénzt a határon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását