2024. április 29. - Péter

Hajdú ügyét felfüggesztették

Bizonytalan időre felfüggesztette a Hajdú László ellen a móri mészárlás és más bűncselekmények miatt folyó eljárást a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn. A megismételt elsőfokú eljárás előző tárgyalásán az ügyész perbeszédében a vád módosítását javasolta azzal,
2008. április 28. hétfő 13:14 - Hírextra
Más erőszakos bűncselekmények miatt azonban fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyész vádbeszédében.

A tárgyalás hétfőn a védőbeszédekkel folytatódott volna, ám Hajdú ügyvédei azt indítványozták: az FB függessze fel az egész eljárást addig, amíg a móri ügyben már két és féléve jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt Kaiser Ede vonatkozásában a napokban elrendelt perújítási eljárásban meg nem születik a döntés.

A védő szerint ugyanis amíg van egy jogerős ítélet a móri ügyben, annak tényállása köti a bíróságokat, azzal ellentétes tényállást - amire Hajdú felmentése esetén nyilvánvalóan szükség lenne - nem állapíthatnak meg a bíróságok.

Az FB részben osztotta a védői indítványt és úgy döntött, hogy a Hajdú elleni perben a móri vádpontot elkülöníti a többitől és felfüggeszti, ugyanakkor a többi bűncselekmény ügyében folytatja az eljárást.
Ez ellen a végzés ellen az ügyész és a védő is fellebbezett. Az ügyész szerint sem elkülönítésre, sem felfüggesztésre nincs lehetőség.

A védő a felfüggesztéssel egyetértett, a móri vádpont elkülönítésével azonban nem, mert álláspontja szerint a vádirat egyes pontjai között szoros kapcsolat van.

Az FB a védő és ügyészi fellebbezések miatt a Fővárosi Ítélőtáblára terjesztette fel az ügyet, ahol döntenek majd a móri vádpont elkülönítése, illetve felfüggesztése ügyében. Ettől a döntéstől függően folytatódik majd a Hajdú elleni eljárás a móri vádponttal vagy anélkül, avagy felfüggesztik az egész pert mindaddig, amíg Kasiser Ede napokban elrendelt perújítása ügyében meg nem születik a végleges döntés.

Így aztán a május 16-ára kitűzött elsőfokú ítélethirdetés is elmarad Hajdú ügyében.
Szebeni László tanácsvezető bíró, az FB elnökhelyettese a végzés kihirdetésekor megjegyezte: a bíróság az ügyészségtől eltérően nincs abban a kényelmes helyzetben, hogy egy tényállási pontot csak úgy kihagyjon az ügyből döntése meghozatalakor.

A Hajdú elleni megismételt eljárásban április 14-én hallgatta meg az FB tanúként a több mint egy éve elfogott W. Róbertet, akit április elején vádolt meg az ügyészség azzal, hogy a tavaly előzetes fogva tartása során öngyilkosságot elkövetett N. Lászlóval közösen hajtotta végre hat éve a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablást.

W. Róbert tanúként azt mondta az FB-n: Hajdúéknak semmi köze a móri ügyhöz.

Közben perújítást rendelt el a móri ügyben jogerős életfogytiglaniját töltő Kaiser Ede vonatkozásában a Fővárosi Ítélőtábla. A perújítást az indokolja, hogy az újabb bizonyítékok szerint feltehetően mégsem Kaiser követte el a bűncselekményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását