2024. május 3. - Tímea, Irma

Akikkel a színpad idén kevesebb lett

2008 a Biblia, a reneszánsz és a vizek éve volt Magyarországon. Sajnos nemcsak e triumvirátus miatt marad emlékezetes számunkra, idén több jelentős zenész- és színész távozott örökre a világot jelentő deszkákról.
2008. december 26. péntek 08:59 - Pálfi Rita
2008. január 6-án életének 81. esztendejében elhunyt Körmendi János színművész, író.

A kiváló komikusra szavak helyett egy legendás tévéjelenettel emlékezünk, a kiváló Három nővér paródiával (zárójelben tennénk hozzá: ő a szerző is, sejtésünk szerint szintén járhatott a Régi Baszmannaja utcában).



A második részt ide kattintva nézhetik meg
 
Január 30-án autóbalesetben életét vesztette Selmeczi Roland, színpadi-, film- és szinkronszínész. Bár színházi és filmszerepei miatt is érdemes megjegyeznünk, számunkra a vele kapcsolatos leghátborzongatóbb pillanat a Dr. House első évadának egy epizódja volt. Méghozzá a magyar hangok felsorolása: Szakácsi Sándor, Selmeczi Roland.

Február 2-án Ausztráliából érkezett a szomorú hír: elhunyt Orszáczky Jackie zenész, a Syrius frontembere. Bár nevét Magyarországon többnyire csak az underground zenei világ kedvelői ismerték, ő volt Ausztrália leghíresebb magyarja. Gyászhíre bejárta a külföldi sajtót is, ami nem csoda, hiszen olyan előadókkal dolgozott együtt, mint a hazánkban is népszerű Savage Garden. A nagy sláger, a mai napig remek To the Moon and Back végén hallható nagyzenekari betét legalábbis az ő közreműködésével készült, de sokan tartották megtiszteltetésnek, ha vele dolgozhattak. Mi azt a gesztust értékeltük volna, ha nem siet ennyire ezzel a távozással – és nem csak az elmaradt és be nem pótolható koncertje miatt.

Április 15-én meghalt egy egyik legismertebb magyar televíziós személyiség, Antal Imre. A fiatalabbaknak már csak a nem annyira emlékezetesre sikerült második generációs Szeszélyes Évszakok című műsor juthat eszükbe a zongoristaként induló előadóművészről. Azonban az ő esetében is számos felejthetetlen produkciót sorolhatnánk: kezdve a Déri Jánossal közös aluljáróbeli műbalhétól a Medvetáncos Neoton klipig. Számunkra a legmarkánsabb az a pár perc volt, mikor Petőfi Sándor „Egy gondolat bánt engemet” című versét mondta el. Csak annyit változtatott rajta, hogy másképp hangsúlyozta az alkotást. Teljesen új mű született belőle, érdemes érte feltúrni az archívumokat. Emlékezzünk erre az Antal Imrére, ne arra, akit a bulvársajtó kreált belőle – méltatlan irányt vett a művész élete az utolsó néhány évben!



Május 20-án elhunyt Raksányi Gellért Kossuth-díjas színész, a Nemzet Színésze. A kiváló karakterszínészt az ország inkább becenevén, Kutyuként ismerte, és szerepei közül is elsőként a Szomszédokban alakított figura ugrik be a hétköznapokban.

Július 16-án meghalt Dénes József (Dönci) a Balaton és az Európa Kiadó egykori szólógitárosa. Azok közé a zenészek közé tartozott, akiknek nevétől nem visszhangzott a magyar média, annak ellenére, hogy a hazai underground egyik meghatározó figurája volt.

November 9-én elhunyt Tunyogi Péter, a P. Mobil egykori énekese. A zenész koncertje előtt esett le szerencsétlenül egy lépcsőn úgy, hogy az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. A „kis Tunyó” épp a Mobilmánia nevű csapattal dolgozott az albumukon, olyan zenészek társaságában, mint Vikidál Gyula, Rudán Joe és Zeffer András. Kivételes hangú, rendkívül szerény és szeretetre méltó énekes távozott el személyében a hazai rockéletből.

November 25-én meghalt Jeszenszky Béla Tibor zenész, akit a közönség és a szakma Flipper Öcsiként ismerhetett meg. A Hungária együttesbe lépésekor a Flipper című dallal mutatkozott be. Ezzel a számmal (Szabó Eszter előadásában) búcsúzunk tőle, és a 2008-ban távozó magyar előadóművészektől.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását