2024. április 23. - Béla

Vasarely képei Szkopjéban

Victor Vasarely (1908-1997) pécsi születésű francia festő, az op-art stílus megteremtőjének mintegy 150 munkájából nyílik kiállítás a macedón fővárosban jövő szerdán.
2008. április 4. péntek 08:41 - Hírextra
A szkopjei Kortárs Művészeti Múzeumban lesz látható a Vasarely-tárlat - a Csepei-gyűjtemény anyaga -, amelyet előzőleg Szófiában állítottak ki.

Kékesi Ferenc szkopjei magyar nagykövet elmondta az MTI-nek, hogy hármas együttműködéssel jön létre a kiállítás: a Szófiai Magyar Kulturális Intézet, a szkopjei múzeum és a macedóniai magyar nagykövetség közös munkája nyomán.

A kiállítást április 9-én, pontosan a művész születésnapján nyitja meg a macedón kulturális államtitkár - tette hozzá a nagykövet, s egy hónapig lesz látható Vasarely mintegy 122 szergráfiája, illetve litográfiája és 35 objektje. A szkopjei közönség most először láthat helyben Vasarely munkákat.
Csepei Tibor a 80-as évektől gyűjtötte a művész alkotásait, többször járt nála Párizsban. Victor Vasarelynek szülővárosában, Pécsett van múzeuma és egy állandó kiállítása Óbudán, a Kiscelli Múzeumban.

Szkopje nemcsak Macedónia fővárosa, hanem legnagyobb városa is a Vardar folyó partján. 1963-ban erős földrengés pusztította, több mint 120 ezer ember maradt fedél nélkül, mintegy ezer ember meghalt, a régi török városrész nagyrészt megsemmisült. Az egykori jugoszláv tagköztársaság fővárosát újjáépítették.

Független állam 1991. szeptember 8-án lett. Macedónokon kívül nagyszámú albán népesség lakja (40 százalék), Szkopje híres szülötte az albán Teréz anya (1910-1997), másik híressége Milco Mancevski filmrendező, az Eső előtt című alkotás készítője. Török, roma, bolgár, szerb és görög lakói is vannak a macedón fővárosnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását