2024. május 6. - Ivett, Frida

Tizenhárom fürdőgatyás férfi

2008. Volt itt minden, amit csak elbírhat egy olyan kényes állatfaj, mint amilyen a magyar sport. Az idei év persze nálunk is az olimpiáról szólt elsősorban. Évközben már sokan és sokat értekeztek a lebőgésszagú pekingi magyar teljesítményről, ezért most
2008. december 26. péntek 09:07 - Gedei Szilárd
A három pekingi olimpiai arany úgy kellett az országnak, mint egy falat kenyér. Ráadásul ez a három elsőség is az olimpia utolsó két napján jött össze nagy-nagy várakozások közepette. Vajda Attila kenu egyes ötszáz méteren szerzett aranya, majd másnap a Janics Natasa és Kovács Katalin által összelapátolt kajak kettes ötszáz méteres elsősége is megmelengette a magyar szíveket. A Kemény Dénes vezette férfi vízilabdacsapat második címvédése pedig szintén a hősök kategóriájába emelte azt a tizenhárom fürdőgatyás férfit, na meg persze a sikerkapitányt is.

2008 csapata tehát nem is lehet más, mint a magyar férfi pólóválogatott – legalábbis a Hírextra szerint.



Persze nem szabad elmenni szó nélkül a gyenge magyar szereplés mellett sem. Az egykori magyar sikersportágak: öttusa, birkózás, vívás mindössze a érmekig jutottak, az aranyra hiába vártak ők is. Vívásban például mindössze Mincza-Nébald Ildikó tudott csak tőr egyéniben dobogón végezni. Ez pedig soványka teljesítménynek tűnt – az egész magyar olimpiai csapatot figyelembe véve is.

High-tech olimpia ls high-tech versenyzők

Csak nem elfelejteni ám, hogy az olimpia mellett rendeztek egy paralimpiának nevezett „kisolimpiát” is a fogyatékos sportolók részére. Sors Tamást innen ismerhetjük, ezt a kivételes tehetségű fiatal úszót, aki a sérültek között szerzett aranyat, a magyar paralimpiai csapat egyetlen aranyérmét.

2008 sportembere a Hírextra szerint tehát nem lehet más, mint Sors Tamás paralimpiai bajnok.

A magyarok szereplése mellett azért akadtak még pillanatok, személyek, akik miatt érdemes volt két héten át hajnali háromkor kelni és minden áldott reggel a Madárfészek grandiózus látványára ébredni.

A földönkívüli...

Ott volt például a földönkívüli zseni, az úszófenomén Michael Phelps, aki – bárki bármit is mond – egészen páratlan tettet hajtott végre a nyolc aranyérmével. S ott volt, igen ott volt a mi fiunk is, Cseh Laci, aki csak az amerikai zsenigyerek miatt nem tudott arannyal kedveskedni a magyar szurkolóknak, mert egyébként minden más embert legyőzött.

az öntörvényű zseni...

Vagy ki ne emlékezne az öntörvényű atlétafenomén, a jamaicai Usain Bolt magánszámára, amelyet több száz millió ember üdvözölt ujjongva, és több száz millió fejcsóválva? A sprinter palira vette az egész világot, világrekordot döntött a száz méteres síkfutás és a kétszáz méteres síkfutás döntőjében is. Emberből volt ő is, húsból és vérből – még ha ezt néhányan kétlik is.

és a negatív hős

Mint ahogyan emberből van Liu Hsziang is, a kínaiak gátfutó világbajnoka. Emberből volt, s fájt neki a sérülése, de összeszorította a fogait és kiállta a hazai közönsége elé a 110 gát előfutamában. Kiállt, de elrajtolni már nem tudott. Kilencvenezer néző (s több száz millió a képernyők előtt) döbbenetére volt kénytelen bekullogni az öltözőbe, mert sajgó sarka nem engedte meg neki azt, amit évek óta, sőt egész karrierje során várt: a babérok learatását otthon, Kínában.

Mert ez a pekingi olimpia tényleg olyanra sikeredett, amelyet megismételni is lehetetlen lenne: a kínaiak mindenből a maximumot nyújtották. Látványból, pompából, külsőségekből, mindenből.

A pekingi olimpia volt 2008 legfontosabb két hete, legalábbis sport szempontból biztosan.

A 2008-as olimpia legsimább diadala: a Dream Team, azaz az amerikai férfi kosárválogatott tornagyőzelme (a döntőben a spanyolokat verték meg Kobe Bryanték, szintén simán).

A 2008-as olimpia legnagyobb csalódása: a magyar vívó-, ökölvívó- és öttusaküldöttsége, ugyanis ezek a tradicionális magyar sportágak összesen nem tudtak összekaparni egyetlen aranyérmet sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását