2024. május 19. - Ivó, Milán

IX.kerületi választási hercehurca

Nem indulhat a januári ferencvárosi időközi országgyűlési választáson az MDF, a MIÉP és Magyar Szociális Zöld Párt jelöltje sem, miután több mint 2.200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az általuk leadott szelvények között. A
2008. december 22. hétfő 17:58 - Hírextra
A ferencvárosi országgyűlési egyéni választókerületi bizottság hétfői ülésén derült ki, hogy tömeges hamisítás történt, hiszen az Állami Nyomdának vizsgálatra leadott több mint háromezer ajánlószelvény több mint 70 százaléka hamisnak bizonyult. Az MDF 1.015 szelvénye közül 669 volt hamis, a MIÉP 781 cédulája közül 415, a Zöld Párt 1.152 szelvényéből pedig mindössze volt 13 igazi.

A bizottság az ügyben hivatalból feljelentést tett választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt a Legfőbb Ügyészségen. Több bizottsági tag szerint a történtek az okirat-hamisítás és a személyes adatokkal való visszaélés gyanúját is felvetik, ám, mint mondták, ennek megítélését a nyomozó hatóságokra bízzák. Elmondták, hogy az ajánlószelvény a választó személyes adatait is tartalmazza, így felmerül az is: az érintettek hogyan szerezték meg azokat a hamis dokumentumok kiállításához. Az MTI által megkérdezett bizottsági tagok véleménye szerint fénymásolóval és nyomdai úton is készülhettek hamisítványok.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az MDF feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a szavazás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt a IX. kerületi rendőrkapitányságon. Dézsi Mihály, a párt jelöltje azt is elmondta, hogy fellebbeznek a választási bizottság elsőfokú határozata ellen, amelynek értelmében nem indulhatnak a választáson. Ez csak akkor lenne lehetséges, ha a másodfokú hatóság a körülményeket figyelembe véve erre engedélyt adna.

A Magyar Szociális Zöld Párt - amely a bloggerként Tomcat néven ismert Polgár Tamást indította volna - szintén azt közölte, hogy fellebbezést nyújtott be az egyéni választókerületi bizottság döntése ellen. A MIÉP - amely Agárdi Lászlót indította volna - pedig közleményében visszautasította a rágalmakat, és közölte, hogy azonnali, pártatlan vizsgálat lefolytatását várja.

Azt az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt is sérelmezte, hogy az ajánlószelvények vizsgálatát csak rájuk terjesztették ki, a hat másik indulóra viszont nem. A helyi választási bizottság ugyanis korábban hat jelöltet vett nyilvántartásba, így az időközi választáson várhatóan az MSZP-s Bánsághi Tamás, a Fidesz-KDNP-s Bácskai János, az SZDSZ-es John Emese valamint a Humanista Párt színeiben Várady Tibor, a Jobbiktól Szegedi Csanád, a Magyar Kommunista Munkáspárttól pedig Paulik Péter István indulhat.

Horváth Péter, a helyi választási iroda helyettes vezetője az MTI megkeresésére ugyanakkor azt mondta, hogy a már nyilvántartásba vett hat párt szelvényeit a nyomdával nem vizsgáltattak meg, és erre már nincs is lehetőségük, hiszen az ő érvényes jelölésükről szóló döntés jogerőre emelkedett.

Ugyanakkor jelezte, hogy ha valaki rendőrségi feljelentést tesz, akkor - függetlenül a választási eljárástól - megvizsgálhatják a többi jelölőszelvényt is. Erre egyébként január 11-éig van lehetőség, ugyanis a választási törvény szerint ekkor, tehát a választás első fordulójának napján kell megsemmisíteni ezeket a dokumentumokat.

Az MTI-nek nyilatkozó választási szakértők szerint az elmúlt két évtized azt bizonyította, hogy az ajánlószelvény a leginkább alkalmas a visszaélésekre, ezért a rendszer újragondolásra érett. Utaltak arra, hogy más országokban kauciós rendszerrel (meghatározott pénzösszeg letétbe helyezésével) vagy elektronikus ajánlással oldják meg a jelöléseket.

Budai Bernadett kormányszóvivő az üggyel kapcsolatban azt mondta: a kormány szerint korszerűsítésre szorul az egész magyar választási rendszer, de a választójogi törvény módosításához, így az ajánlószelvényekre vonatkozó jogszabályok megváltoztatásához is a parlamentben kétharmados többség szükséges, vagyis a módosításhoz nem elegendő önállóan a kormány akarata.

Az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz-KDNP ferencvárosi képviselőjelöltje is elítélte a választási bizottság által feltárt törvénytelenségeket. Az MSZP-s Bánsághi Tamás, mind mondta, fájdalommal látja, hogy a jobboldalon ilyen tisztátlan eszközökhöz nyúltak, és leszögezte, hogy az MSZP-nek ehhez semmi köze nincs. Az SZDSZ-es John Emese elfogadhatatlannak tartotta a csalást, és sajnálta, hogy az MDF képviselője nem indulhat a választáson, mert a két nagy párt és a szélsőségek mellett kevesebb egyéb alternatíva marad a választók számára. Bácskai János, a Fidesz-KDNP kerületi jelöltje pedig a demokrácia súlyos megsértésének nevezte az ajánlószelvényekkel történt visszaélést.

A január 11-re kiírt időközi választást azért kell megtartani, mert Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere szeptember közepén lemondott egyéniben szerzett parlamenti mandátumáról a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben.

A Jobbik választókerületi választási bizottságba delegált tagja szombaton fordult a sajtóhoz azzal, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része fénymásolt hamisítvány, és emiatt javasolja a választási bizottságnak feljelentés megtételét, illetve az MDF-jelölt nyilvántartásba vételének megtagadását. MDF erre azt közölte, hogy a feljelentést tesz, amiért az ajánlószelvények egy részének hitelességét megkérdőjelezték.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását