2024. május 2. - Zsigmond

Kik tartják el az egészségügyet?

A Fidesz szerint a "brutálisan alacsony" finanszírozás és a humánerőforrás-problémák okozzák jövőre a legnagyobb gondot az egészségügyben, így csak remélni lehet, hogy az ágazatban dolgozók áldozatos munkájukkal 2009-ben is a működőképesség határán tartjá
2008. december 20. szombat 15:15 - Hírextra
A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy évek óta jelentős forrásokat, több mint 250 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, 16 ezer kórházi ágyat szüntettek meg, több mint 2.000 orvos vándorolt el az országból, és 6.000 egészségügyi dolgozó hagyta el a pályát. Jövőre még kevesebb pénzt kap az egészségügy, reálértéken 150 milliárd forintot vonnak el, ami újabb kórházbezárásokhoz vezet - tette hozzá. Szerinte ez nem is titkolt szándéka a kormánynak, hiszen az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) új jogosítványként lehetősége lesz arra, hogy elemezze a kórházak forgalmát, és ahol úgy látja, hogy nem használják ki a kapacitásokat, ott kezdeményezheti az osztályok szűkítését, bezárását. Vagyis Pesti Imre szerint a kormány gazdasági eszközökkel fogja bezárni azokat a kisebb kórházakat, amelyek nélkülözhetetlenek lennének a betegellátásban.

A fideszes politikus ezért jövőre két komoly gondot lát az egészségügy előtt, egyrészt a "brutálisan alacsony" finanszírozást, másrészt a tragikus, kilátástalan humánerőforrás-helyzetet, ami osztályok működését is veszélyeztetheti.

Mint mondta, eddig is az orvosok és az egészségügyben dolgozók áldozatkész munkája tartotta életben, mentette meg az összeomlástól az ágazatot, és remélik, hogy a dolgozók jövőre is a működőképesség határán fogják tartani a kórházakat.

Hangsúlyozta, hogy a volumenkorlát lehetetlen helyzetbe hozta a kórházakat, amelyek kötelesek ellátni a betegeket, de a volumenkorlát feletti teljesítményt az OEP nem fizeti ki. A kórházak 30 százaléka emiatt csődben van, és az intézményeknek összesen 70 milliárd forint az adósságállományuk, ami jövőre még magasabb lesz - tette hozzá.

Pesti Imre "mesemondásnak" nevezte Vojnik Mária egészségügyi államtitkár nyilatkozatait, aki szerint a következő időszakban az alapellátásban újragondolják a finanszírozást, és többletforrásokat biztosítanak. Ezzel szemben a 2009-es költségvetésben 3,9 milliárd forintot vonnak ki az alapellátásból - figyelmeztetett az ellenzéki politikus.

Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta: sajnálja, hogy Pesti Imre karácsony előtt riogatásba fog, és olyan dolgokat állít, amelyeknek a valósághoz semmi közük nincs. Szerinte csak a fideszes politikus fantáziájában élnek a forráskivonásokról és a kórházbezárásokról szóló hírek.   

Kökény Mihály úgy vélte: Pesti Imre úgy tesz, mintha nem létezne az országon és a világon végigsöprő pénzügyi válság. Mint mondta, a Fidesz forráskivonásokkal sokkolja a közvéleményt, de számításában azt veszi alapul, hogy egy nagyon optimális esetben mennyit kellett volna kapnia az egészségügynek, és ehhez képest beszél megszorításról.

Kökény Mihály szerint ugyanakkor értékelni kellene, hogy ilyen körülmények között a 2009-es költségvetésben az egészségügyi intézmények és szolgálatok működtetésére szánt összeg meghaladja az idei teljesítés szintjét úgy, hogy nincs benne a 13. havi nyugdíj, valamint a vizitdíj bevétele sem. Emellett - folytatta - év végén kifizettek a kórházaknak 18 milliárd forintnyi tartalékot, ami lehetővé tette a lejárt határidejű tartozások csökkentését.   

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 13. havi bér elvétele miatti kompenzáció minden alacsony keresetű egészségügyi dolgozót érint, és hogy a háziorvosi kasszában igenis van emelkedés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását