2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tiltakoznak a macskaevés ellen

Ismét terítékre kerültek a macskák a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban, ahol naponta több ezer házikedvencet szolgálnak fel a helyi éttermekben.
2008. december 19. péntek 07:03 - Hírextra
A kantoni (Guangzhou) Nanfang Tusi Pao (Nanfang Dushi Bao) című napilap szerint egy macskakereskedő csoport a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományból 1500 macskát szállított Tungkuanba (Dongguan), ahol az állatokat éttermeknek adták el.

Az újságcikk szerint a macskakereskedelem a hónap elején indult, naponta több ezer állatot vasúton juttatnak el a dél-kínai felvásárlóknak, akik a cicák kilójáért legfeljebb 4 jüant (110 forintot) fizetnek. A kereskedők aztán 9-14 jüan közötti áron adják tovább az éttermeknek, ahol a macskahús már 36 jüanos (980 forintos) áron kerül az asztalra.

A macskahúsfogyasztás ellen tiltakozó felháborodott kínai internetezők azzal érvelnek, hogy a cicák az emberek barátai. Egy internetes közvélemény-kutatás szerint a válaszolók közel 77 százaléka nevezte szívtelennek a macskahús-barátokat.

Az állatvédők a macskahús betiltását követelik, többek közt azt sérelmezik, hogy a szerencsétlen állatokat állítólag elevenen dobják a forró vízbe. Vannak olyanok is, akik szerint a macskaevés semmiben sem különbözik a csirke- vagy disznóhúsfogyasztástól, mert az állatok megölése fajra való tekintet nélkül egyformán kegyetlen.

A kínai törvények nem tiltják a macskák "étkezési célú felhasználását"; ha a kereskedők engedélyei rendben vannak, a hatóságok szinte semmit sem tehetnek.

A kínai újságokban megjelent cikkek hatására az állatvédők egy kisebb csoportja a kuangtungi kormányzat pekingi irodája előtt tüntetett. A demonstráció résztvevői közül néhányan már sejteni vélték, hogy eltűnt kedvenceik valahol egy fazékban végezték, miközben mások arra figyelmeztettek, hogy a 2003 tavaszán világméretű riadalmat okozó SARS-járvány is a dél-kínaiak furcsa étrendje miatt robbant ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását