2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Támogatás filmekhez

Egy magyar-izlandi-lengyel animációs film és egy magyar-bolgár játékfilm tervének is ítélt támogatást az Eurimages, az Európa Tanács filmalapjának igazgató tanácsa legutóbbi, Párizsban tartott ülésén - tájékoztatta a Magyar Filmunió pénteken az MTI-t. A k
2008. december 19. péntek 18:46 - Hírextra
Gauder Áron, aki Egill, az utolsó pogány című animációs filmjéhez 480 ezer eurós, több mint 127 millió forintos támogatást kapott, elmondta, hogy Egill az izlandi mitológia egyik meghatározó alakja, a hatalommal szembeszálló hős, aki valamikor a 10. században élt, egy olyan korban, amikor a vérbosszú és az önbíráskodás az élet természetes velejárói voltak. "Ugyanakkor amellett, hogy kegyetlen harcos volt, költészettel is foglalkozott, versekben adva vissza az őt nyomasztó problémákat: többek között azt, hogy nem bírt megállni a növekedésben és az idő előrehaladtával egyre csúnyább lett" - mesélte a mitologikus alakról a rendező.

"A skandináv mítoszokat és legendákat mindig is lebilincselőnek tartottam, főleg mert kendőzetlenül, a maguk emberi valójában mutatják be hőseiket, miközben hű lenyomatát adják koruk társadalmának" - jegyezte meg az alkotó.

Az Egill, az utolsó pogány munkálatai az izlandiakkal szoros együttműködésben folynak, jelenleg egy izlandi íróval közösen írják a forgatókönyvet. A látványosra tervezett film a hagyományos bábanimáció és a 3D-s technológia egy fajta keverékével készül majd, az animációs csapatnak lengyel tagjai is vannak.

Izland egymillió eurós támogatást nyújtott a projekthez. A nagyjából egymilliárd forintos költségvetésű mozi anyagi hátterét ezen és az Eurimages támogatásán kívül magyar és lengyel forrásokból fedezik.

A tervek szerint a Nyócker rendezőjének legfrissebb munkája 2010-ben fog debütálni egy A-kategóriás filmfesztiválon.

Dimitar Mitovski Mission London című filmterve 170 ezer eurós, nagyjából 45 millió forintos támogatásban részesült. Kántor László, a film producere elmondta, hogy a forgatókönyv Alek Popov Londoni küldetés című regényén alapszik.

"Ez egy groteszk vígjáték, ami valamikor a rendszerváltás után játszódik; a főszereplő az új bolgár kormány londoni nagykövete, aki önhibáján kívül mindenféle slamasztikába keveredik" - mondta el a producer.

A történet szerint a frissiben kinevezett bolgár miniszterelnök felesége a fejébe veszi, hogy megismerkedik az angol királyi családdal, és a főszereplő kapja azt a feladatot, hogy a nagy találkozást megszervezze. A mindenütt korrupcióba és svindlikbe botló hivatalnok jobb híján egy hasonmásokból álló királyi családot igyekszik verbuválni, amihez castingot szervez, segítséget pedig egy pornófilmeket gyártó cégtől kap.

"A film a rendszer fonákságait mutatja be, és lényegében bármelyik kelet-európai ország külföldi követségén játszódhatna" - jegyezte meg Kántor László.

A magyar-bolgár koprodukcióban készülő filmet nyáron kezdik forgatni Londonban, később Budapesten és Szófiában is vesznek majd fel jeleneteket. A félig angol, félig bolgár nyelven készülő mozi egyik szereplője, operatőre, díszlet- és jelmeztervezője, valamint zeneszerzője is magyar lesz, azt azonban hogy kik ők, egyelőre nem lehet tudni.

A Mátrix Filmstúdióban készülő mozit 2010-ben szeretnék bemutatni.

A producer elmondta, hogy az Új Budapest Stúdió 2009-ben két olyan filmet mutat be, amihez az Eurimages-től is kaptak támogatást. Az egyik a magyar-flamand-angol-holland koprodukcióban készült Lost Persons Area (Elveszett emberek területe), amelynek főszerepét a Fehér tenyérből is ismert Hajdu Zoltán játssza, valamint a török-magyar koprodukcióban készült Igazság, amelynek Miklauzic Bence volt az operatőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását