2024. május 17. - Paszkál

Kiállítás Hódmezővásárhelyen

A tavalyi hódmezővásárhelyi képzőművészeti szimpózium anyagából látható kiállítás szombattól az alföldi városban, a Tornyai János Múzeumban.
2009. március 22. vasárnap 07:55 - HírExtra
Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a Képzőművészeti Szimpózium 2008 című tárlatot Ibos Éva művészettörténész nyitja meg.

A tárlaton tíz művész - Balogh Gyula, Balogh Zsófia, Bukor Tibor, László Dániel, Miklós Hajnal, Pap Gitta, Porkoláb Magdolna, Révi Norbert, Sütő Norbert és Szkok Iván - alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A meghívott művészek kiválogatásában László Dániel festőművész, a Sensaria Képzőművészeti Egyesület vezetője vett részt, ebből is következik, hogy a kiállítást a szimpóziumok története során ismét a "sensariás életérzés" határozza meg - tette hozzá a sajtóreferens.

A sensariások a látott élmények hű visszaadására törekszenek, s eközben felhasználják az európai tájképfestészet, valamint csendéletfestés tapasztalatait és hagyományait.

Medgyesi Konstantin elmondta: 2008-ban a szimpózium szervezői úgy gondolták, hogy meghívnak két, sokat látott, tekintélyes képzőművészt is a főként fiatalokból álló társaságba. Így lett része a szimpózium munkájának, s ezáltal a kiállításnak is Balogh Gyula és Szkok Iván. Az ifjak és a tapasztalt mesterek összhangja teremtette meg az alapját, a tárlaton nyomon követhető kifejezésmódnak.

A két alkotóról az intézmény szóvivője kifejtette: Balogh Gyula a hatvanas években újjászerveződött Gyulai Művésztelep egyik alapító tagja, a művészettörténeti szakmai közmegegyezés szerint a szociografikus realizmus hazai elindítója. A művész a "kisvárosi hiperrealizmus" szellemében készíti nagyméretű vízfestményeit. Szkok Iván a hazai kulturális közélet ismert alakja, aki sokat tett a kortárs magyar képzőművészet értékeinek az elismertetéséért. Volt a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke is. Az alkotót a művészettörténészek a fotonaturalizmus híveként tartják számon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását