2024. április 26. - Ervin

Módosítják a rendőrségi törvényt

Három szocialista és két szabad demokrata képviselő újra benyújtja a rendőrségi törvény módosításáról szóló javaslatot, amelyre véleményük szerint szükség van ahhoz, hogy alkalmazható legyen a parlament által hétfőn elfogadott távoltartási törvény - jelen
2008. december 18. csütörtök 15:10 - Hírextra
A parlament által korábban leszavazott javaslatot még a nap folyamán újra benyújtják. A módosító javaslatot Bárándy Gergely mellett két másik szocialista képviselő, Csiha Judit és Vidorné Szabó Gyrögyi, illetve a szabad demokrata Sándor Klára és Magyar Bálint jegyzi.

Bárándy Gergely emlékezetett rá, hogy a rendőrségi törvény kétharmados módosítása a Fideszes képviselők elutasításán bukott el a parlamentben.

A képviselő a távoltartási törvényről beszélve annak legnagyobb eredményének nevezte, hogy az megteremti a hatékony és gyors jogalkalmazás lehetőségét. Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzettel ellentétben gyorsan eltávolítják a bántalmazót és a hatóság csak utána dönt.

Arra a kritikára, amely szerint nem a civil szervezetek kapják meg azt a jogkört, amit a jegyzőre ruház a törvény, azt felelte, hogy Magyarországon civil szervezetek nem kaphatnak hatósági jogkört.
Sándor Klára (SZDSZ) a sajtótájékoztatón a jelenlegi helyzetet ismertetve emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés hétfőn négy tartózkodás mellett elfogadta a bántalmazás esetén elrendelhető távoltartásról szóló törvényt.

Elmondása szerint minden ötödik magyar nő él olyan kapcsolatban, ahol a partnere bántalmazza. Hozzátette, hogy a bántalmazottak 95 százaléka nő és évente 50-en halnak meg hozzátartozók közötti erőszak következtében. Megjegyezte, mire az első jelzés megérkezik, addigra az áldozatok már körülbelül a negyvenedik bántalmazáson vannak túl.

Véleménye szerint a törvény elfogadása ezeknek az adatoknak a tükrében nagy sikernek tekinthető.

Hozzátette, hogy az ezt megelőző szabályozás nem működött és amikor a bíróságok ítéletet hoztak ilyen ügyekben, akár fél évig is elhúzhatták a döntést.

Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) azt mondta, hogy mielőtt képviselővé választották ő maga is végzett gyámhatósági munkát és éppen ezért tudja, hogy mennyire eszköztelenek ezek a szervek.

Az elfogadott törvény véleménye szerint éppen arról a lényegi különbségről szól, hogy a bántalmazót emelik ki a környezetből és a bántalmazottak ezt követően nyugodtan folytathatják az életüket. Hozzátette, hogy a bántalmazó kiemelése az azonnali védelmet segíti, de önmagában még nem oldja meg a problémát.

Magyar Bálint (SZDSZ) arról beszélt, hogy a javaslatot két oldalról érte támadás. Meglepőnek és érthetetlennek nevezte, hogy civil szervezetek azt kérik a köztársasági elnöktől, hogy küldje vissza a parlamentnek a törvényt. Közölte: a javaslat arról szól, hogy akár a bántalmazott vagy valamelyik szomszédja is azonnali távoltartást kérhet és ezt a rendőrség el is rendelheti.

Hozzátette, hogy a bíróság 72 órán belül dönthet arról, hogy meghosszabítja-e a távoltartást.
Ugyanilyen érthetetlennek nevezte a Fidesz reagálását, mert a távoltartásról szóló törvényjavaslat elfogadása után a legnagyobb ellenzéki párt nem szavazta meg a rendőrségi törvény kétharmados többséget igénylő módosítását, amely szükséges lett volna a távoltartási törvény működéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását