2024. április 24. - György

Buktak a szocik, leszavazták őket!

A válság ellenére virágzik a hazai sportélet - már ha az anyagi támogatottságáról van szó. Ugyanis az egyetlen költségvetési tervezet, amit az MSZP az egyeztetések ellenére sem tudott átpréselni, az önkormányzati sporttámogatás drasztikus lecsökkentése vo
2008. december 18. csütörtök 07:59 - Pásztor Balázs
Politikai kiállás

Válság ide, szigorított költségvetés oda, úgy látszik az MSZP-n kívül mindenki megértette: jelentősen támogatnunk kell a hazai sportot, ha azt akarjuk, hogy valamikor újra régi fényében ragyogjon. Ugyanis az SZDSZ kikérte a kormány által támogatott csomagból azt a javaslatot, ami 500 forintról 75 forintra csökkentené az önkormányzatok egy főre eső normatív sporttámogatását, és önálló szavazásra bocsájtotta. A szavazáson végül 190 igen, ugyanennyi nem és egy tartózkodás mellett épp hogy nem ment át.

A 4,4 milliárdos kiadás mellett 800 milliós megtakarítást tartalmazó csomag tehát 3,6 milliárddal csökkenti a költségvetés tartalékát - amiből lehet, hogy a BKV is kicsíp most 10 milliárdot. De ez az összeg Világosi Gábor SZDSZ-es képviselő szerint még mindig kedvezőbb, mint amit az MSZP elért volna a pénz „szétszabdalásával”, ugyanis közel sem volt biztos, hogy minden apró indítvány átmegy majd a parlamenti szitán. A javaslatot egyébként még két hete az országgyűlés sportbizottsága vetette fel, ám akkor szinte mindenki megszavazta.

A sportkassza helyzete

Az első költségvetési ötletekhez képest a válság miatt átlagosan 12 százalékkal kellett csökkenteni a különböző területek előirányzatait, ám ez a sportszektornál mindössze 8 százalék volt. Mindezzel együtt az előző évhez képest 24%-al nő a 2009-ben felhasználható sporttámogatások összege. Ez persze nagyban múlott az Önkormányzati Minisztérium sport érdekében kifejtett érdekérvényesítő, forrásszerző tevékenységén.

A jövő évi költségvetésben így a tárca sportcélú össztámogatása 13,6 milliárd forint - amiben benne van a nemrégen elfogadott jégkorong utánpótlás-nevelés céljára 170 millió forint, a kötött felhasználású diáksport normatíva keretösszegére 500 millió forint, míg versenysportot szolgáló sportlétesítmény fejlesztésre 250 millió forint többlet is. Ezen kívül 2,1 milliárdot költenek sportcélú fejlesztésekre és felújításokra - olimpián sikeres sportegyesületek (95 millió forint), Patrónus Program (69 millió forint), Komjádi uszoda felújítására (800 millió forint) stb.

Gyenesei faktor

Mindezek ellenére sok kritika éri mind Gyenesei Istvánt (akit az egyik legsúlytalanabb miniszternek tartanak), mind a sporttámogatás mennyiségét: a  bírálók szerint jóval több pénz kellene, hogy valami komolyat is lehessen alkotni. Gyenesei ezekre úgy reagált, hogy „az adatok birtokában jól látszik, hogy az elmúlt hetek vádaskodásai csupán hamvában holt, kétségbeesett próbálkozások”, valamint hozzátette: „nem kétséges, hogy a szakmai hozzá nem értést nem érdemes rosszindulattal kompenzálni”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását