2024. május 21. - Konstantin

Őssejt Központ BAZ megyében

Őssejt Központ kialakításán dolgoznak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban Miskolcon, a különleges bankban gyógyszergyári körülmények között helyezhetik el a levett mintákat és végezhetik el a feladatokat - jelentette be Nagy Kálmán, a megyei kórház gy
2007. április 28. szombat 08:23 - Hírextra
Mint mondta, ez egyfajta "sejtüzem", és a célja az, hogy a "banki" tevékenység mellett kiszolgáló egységeként működjön a csontvelőtranszplantációs osztálynak. A központba kerülhetnek be majd ugyanis azok a sejtek, amelyeket 0-tól 50 éves korig a debreceni egyetemmel együttműködve levehetnek. Ezeket aztán tárolhatják, illetve felhasználhatják különböző operációkhoz - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Borsod megyei kórháznak komoly érdemei vannak a csontvelőtranszplantáció területén. Magyarországon összesen öt helyen végeznek ilyen feladatot, ebből mindösszesen három intézményben végzik azt a típusú beavatkozást, ahol a donor idegen. Ebből kettő a fővárosban, egy pedig Miskolcon, a megyei kórházban található. Debrecenben és Pécsett pedig saját donoros műtéteket végeznek, "ami a borsodi megyeszékhelyen már rutinmunkának számít" - tette hozzá.

Az Őssejt Központ helye adott, ideális körülményeket lehet teremteni a megyei kórház területén található Káli Intézet helyén, hiszen ez az épületrész egyébként is laboratóriumnak készült.

A költségekkel kapcsolatban Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató-főorvosa elmondta: körülbelül 300 millió forintra tehető a beruházás. Emlékeztetett arra, hogy 1995-ben jött létre a csontvelőtranszplantációs osztály, 2002-ben a köldökzsinór-vérbank, és a következő lépés az Őssejt Központ. Köldökzsinórvérből az elmúlt időszakban egyébként mintegy 800 mintát vettek már le, ezek elhelyezésére is megoldást jelent majd a beruházás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását