2024. május 21. - Konstantin

Az idén is le kell adni a megmaradt petárdát

Az idén is le kell adni a szilveszterkor fel nem használt, legálisan vásárolt pirotechnikai eszközöket január 6-ig, s azok felhasználása továbbra is csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig szabályos - mondta Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-
2008. december 17. szerda 14:03 - Hírextra
A pirotechnikai eszközök használatáról tartott sajtótájékoztatón az osztályvezető elmondta, hogy a kis és közepes pirotechnikai eszközök december 28-a és 31-e között vásárolhatók meg.

Közlése szerint a jogszabály-módosításoknak köszönhetően az év végén forgalmazható termékek listája - néhány kivételtől eltekintve - a közepes tűzijátékokkal bővült. Hozzátette, hogy ezek
felhasználását nyilvános rendezvények esetében három nappal a felhasználást megelőzően be kell jelenteni a területileg illetékes kapitányságon.

Povázsai Sándor tájékoztatása szerint 2007-ben több mint hatszáz eljárást indítottak pirotechnikai eszközökkel való visszaélés miatt, ezek nyomán 433 embert marasztaltak el és nyolcmillió forint bírságot szabtak ki. Az idei év első felében 327 eljárás indult, több mint kétszáz embert marasztaltak el és négymillió forint bírságot szabtak ki.

Kiemelte, hogy magánszemélyek továbbra sem birtokolhatnak petárdát, a fel nem használt tűzijátékokat pedig vissza kell vinni az eladóknak, akik kötelesek azokat térítés nélkül visszavenni. Játékos eszközöket egész évben lehet forgalmazni, ezeket 14 éven felüliek megvásárolhatják és fel is használhatják - közölte.

Révai Róbert, a Rendőrségi Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa elmondta, hogy elsősorban mechanikai vagy égési sérüléseket okozhatnak a petárdák, tűzijátékok. Felhívta a figyelmet arra, hogy az illegálisan vásárolt petárdák nagyon kiszámíthatatlanok, emiatt balesetveszélyesek. Példaként említett egy 2006-os esetet, amikor egy férfinak a szájában robbant fel a petárda, súlyos arc- és kézsérüléseket okozva.

Első-, de akár harmadfokú égési sérüléseket, s amputációt is okozhatnak a petárdák - közölte. Hozzátette, hogy 2005 óta tiltott a petárda használata, ennek köszönhetően évente egyre kevesebb sérülés köthető ehhez a robbanó eszközhöz.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője az illegális pirotechnikai eszközökről szólva elmondta, hogy ezeket a legtöbbször Ausztriából vagy Szlovákiából csempészik be a határon, és később piacokon árusítják. Azokat, akiket petárdabirtokláson, vagy -felhasználáson kapnak, 50 és 100 ezer forint közötti bírsággal sújthatják - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását