2024. május 5. - Györgyi

Silányabb az új menetrend?

Kevesebb szolgáltatás, kevesebb utas, több állami támogatás - így jellemezte a KDNP-s Molnár Béla a MÁV új menterendjét hétfőn a parlamentben; Molnár Csaba közlekedési miniszter szerint gazdasági válság idején, ugyanakkora költségvetésből nem lehet kibocs
2008. december 15. hétfő 14:03 - Hírextra
A minisztérium megrendelése alapján kialakított új vasúti menetrend a szakmaiságot teljesen nélkülözve készült - jelentette ki interpellációjában Molnár Béla.

Hozzátette: ennek az lehet az oka, hogy a miniszter teljesítménykorlátot rendelt el, de ennek hatására a MÁV költségei nem csökkennek arányosan és a megszűnt vonatok többsége utas nélkül, "fantomvonatként" közlekedik. Az ellenzéki képviselő szerint a MÁV elnöke is elismerte, hogy a szolgáltatás színvonala csökken, a Dunántúlon az ütemes menetrend bevezetése elmarad.

"Eredmény: kevesebb szolgáltatás, kevesebb utas, több állami támogatás" - fogalmazott. Molnár Béla szerint minden alapot nélkülöz az állítás, hogy az önkormányzatok nem vettek részt a menetrend kialakításában, hiszen többségük beküldte véleményét, csak nem vették figyelembe azt.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter válaszában azt mondta, a 2009-es vasúti menetrend kialakításának elveit és követelményeit egyértelműen meghatározták.

Gazdasági válság idején, amikor a gazdaság teljesítménye csökken, ugyanakkora költségvetésből kibocsátást növelni a MÁV-nál nem lehet - szögezte le Molnár Csaba. A miniszter szerint az már jó eredmény, hogy sikerült szinten tartani a korábbi teljesítményt és lehetővé váltak a rendszeren belül bizonyos átalakítások.

Megjegyezte: voltak olyan esetek, amikor járatbővítések történtek, és olyanok is, amikor szűkítések. Molnár Csaba elmondta, hogy az elmúlt négy hónapban folyamatos társadalmi egyeztetésen volt a menetrend, több mint 170 alkalommal vitatták meg kistérségi egyeztető fórumokon. Megismételte korábbi javaslatát, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságában jövőre tárgyaljanak a kérdésről. A miniszter kitért arra is, hogy az előzetesen írásban benyújtott interpelláció, majd a képviselő által elmondottak egyetlen mondatukban sem hasonlítanak.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az elmondott interpelláció nem tartalmazhat olyan új tényt, amely az interpelláció írott szövegében nincs benne, ettől eltérni csak az interpellált egyetértésével lehet.

Az interpelláló képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 191 igen, 180 nem és 3 tartózkodással igen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását