2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Gyurcsány és Orbán is megemlékezett Tom Lantosról

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország és a régió valamennyi polgára elveszített valakit, aki nagy tehetséggel, őszinteséggel és hatalmas befolyással képviselte ennek a hányatott sorsú térségnek az ügyét, szerte a világban.
2008. február 12. kedd 07:33 - Hírextra
"Tom Lantos megérdemli, hogy Közép-Kelet-Európa és Magyarország milliói egy pillanatra rá gondoljanak, és őrizzék meg az emlékét" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: személyesen sokra tartotta, szerette és tisztelte a politikust.

"Barátként fesztelen, tárgyszerű, időnként egészen könnyed volt. Hiányzott belőle a rátartiság, a gőg, a sértettség. Bölcs, sokat tapasztalt, az életben eligazodni tudó ember volt, aki ezt a tudást másokkal is megosztotta" - mondta Tom Lantosról a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a Magyar Köztársaság és a kormány nevében meghajtja fejét a politikus előtt.

Mint mondta, Tom Lantos hűséges fia volt Magyarországnak, áldozatos és hűséges polgára második hazájának, az Egyesült Államoknak.

"Magyarként hű maradt hazájához, Közép-Kelet Európa ügyéhez. Soha egyetlenegy percre nem felejtette el magyarságát, függetlenül attól, hogy az ő hűségét hazája a gyilkos negyvenes években nem óvással, hanem eltaszítással viszonozta" - fogalmazott.

A kormányfő kiemelte: a politikus sokat tett a régió és Magyarország demokratizálásáért, szinte minden vezető politikussal tárgyalt a rendszerváltást megelőző évektől kezdve, mert segíteni akarta az ország átalakulását.

Álláspontja világos volt mindvégig: semmilyen fajta szélsőséggel nem alkudott. Nem alkudott a kommunistákkal és nem alkudott mostanában a jobboldali radikálisokkal. Tudta, hogy demokrataként nem elég a törvényekben bíznia, hanem meg is kell küzdenie, vállalta ezt a küzdelmet - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő úgy látja: Tom Lantos volt a II. világháborút követő időszak azon magyar származású külpolitikusa, akinek talán a legnagyobb befolyása volt a világ alakulására. Az Egyesült Államokban rendkívüli befolyásra tett szert, befolyása messze meghaladta saját pártjának köreit - tette hozzá.

Tom Lantos január elején jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke - aki február 1-jén töltötte be 80. életévét - akkor még úgy nyilatkozott, mandátumának hátralevő idejében folytatja munkáját.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az elmúlt héten - Tom Lantos családjának kérésére - azért nem utazott Washingtonba, mert a politikus nem volt olyan egészségi állapotban, hogy átvegye a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét.

Tom Lantos volt az egyetlen lobbistája Magyarországnak az Egyesült Államokban, sokat lehetett tőle tanulni - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke hétfőn Budapesten az MTI-nek, a politikus halálhírére reagálva.

"Az elmúlt húsz év azt bizonyította nekünk, hogy az amerikai törvényhozásban egyetlen jó értelemben vett lobbistánk volt, aki a magyar érdek és a magyar ügy mentén szót emelt, és ez Tom Lantos volt. Mindig nyitott volt Magyarország és a kárpát-medencei magyarság problémái iránt" - mondta Dávid Ibolya.

Tom Lantos "nagyban látta Magyarországot" Európa és a világ térképén - vélekedett.
A kisebbségek, az elnyomottak és a hátrányos helyzetűek szószólója volt kongresszusi képviselőként és a kongresszus külügyi bizottsága elnökeként. Az amerikai törvényhozás egyetlen holokauszt túlélőjeként pontosan tudta és átérezte, hogy mit jelent megalázottnak lenni és milyen óriási jelentősége van annak, ha felszólalunk és kiállunk a joguktól és szabadságuktól megfosztottak mellett - mondta az MDF elnöke.

Dávid Ibolya hozzátette: Tom Lantos példát adott arra, hogy az egymással küzdő politikai pártok ellenfelei és nem ellenségei egymásnak.

Mint mondta, múlt heti amerikai útján - bár tervezte - már személyesen nem tudott találkozni a magyar származású képviselővel, így csütörtökön telefonon köszöntötte születésnapján.
A demokrata párti képviselő, aki a washingtoni kongresszus alsóházában a külügyi bizottság elnöke volt, januárban közölte, hogy visszavonul a politikától, mert nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az elmúlt héten - Tom Lantos családjának kérésére - már azért nem utazott Washingtonba, mert a magyar származású demokrata párti politikus nem volt olyan egészségi állapotban, hogy átvegye a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét.
Orbán Viktor szerint egész Közép-Európa tisztelettel adózik Tom Lantos sokéves állhatatos munkájának, amellyel meghatározó mértékben hozzájárult a régió demokratizálásához. A Fidesz elnöke ezt írta levelében, amellyel részvétét fejezte ki a hétfőn elhunyt Tom Lantos özvegyének.

"Tom Lantos személyében egy családapát, egy amerikai államférfit, és egyben a magyarság ügyének lelkes pártfogóját is elveszítettük" - írta a Fidesz elnöke Annette Lantosnak.
Orbán Viktor szerint mi, magyarok, külön köszönettel tartozunk Tom Lantosnak a határon túl élő magyarság odaadó támogatásáért.

Az SZDSZ őszintén gyászolja Tom Lantost, halála óriási veszteség minden liberális számára - írta a hétfőn elhunyt politikusról a Szabad Demokraták Szövetsége az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Tom Lantos nagyszerű életet élt, szimbolikus ravatalánál pedig most tragikus tanácstalansággal ott áll a fél világ - méltatta a magyar származású demokrata párti képviselőt a liberális párt.
Az SZDSZ szerint nem volt nála jobb gazdája Washingtonban a magyarság és Magyarország ügyének. A liberálisok emlékeztettek arra, hogy másfél évtizeden át Tom Lantos – és jószerével csak ő – olvasta a fejére a román diktatúrának az emberi jogi visszaéléseket, s ezen belül a magyarokkal szemben viselt hétköznapi, gyakran nem is annyira hideg háborút. Mint írták, az erdélyi magyarok közül is csak kevesen tudták, mi az oka annak, ha a román vezetés olykor meghátrálásra kényszerült. Mindez megismétlődött a délvidéki magyarsággal, valamivel később, akkor, amikor váratlanul rájuk zuhant az összeomló Jugoszlávia.

"Mértéktartó volt, és ezért hiteles. Szenvedélyes volt, és épp ezért eredményes. A holokauszt által rá mért szenvedésből azt a tanulságot szűrte le, hogy kötelessége megóvni másokat a szenvedéstől. A nyugati jólét minduntalan eszébe juttatta azokat, akik nélkülözni kényszerülnek" - írta az SZDSZ.

A liberálisok úgy jellemezték Tom Lantost: amerikai volt és egyszerre európai, zsidó és magyar, olyan polgár, aki mindig kötődni tudott egy apró lokális világhoz, legyen az Kalifornia vagy Budapest, és ezért sohasem érezte tehernek azt, hogy otthona mégiscsak a nagyvilág.

A 80 éves Tom Lantos hétfőn hajnalban hunyt el a Washingtonhoz közeli, Maryland állambeli Bethesda Haditengerészeti Kórházban. A demokrata párti képviselő, aki a washingtoni kongresszus alsóházában a külügyi bizottság elnöke volt, januárban közölte, hogy visszavonul a politikától, mert nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását