2024. április 27. - Zita

Összefogásra bíztat a MOK

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra bíztatja az egri kórház dolgozóit, hogy a magánbefektető megjelenésének megakadályozása érdekében ne mondjanak le közalkalmazotti jogviszonyukról - erről maga a kamara elnöke beszélt csütörtökön sajtótájékoztatón Egerben.
2008. március 14. péntek 07:05 - Hírextra

Ugyanis, amennyiben kitartanak és nem kötnek munkaszerződést a magánbefektetővel, szakemberek híján senki nem kaphat működési engedélyt a népegészségügyi szolgálattól - figyelmeztetett Éger István.

A Magyar Orvosi Kamarának az a dolga, hogy ezt az összefogást erősítse, akár jogi segítségnyújtással is. Annak érdekében, hogy "leszalámizással", egyéni szerződéskötésekkel ne legyen megbontható a dolgozók egysége - tette hozzá az érdekvédelmi vezető a "kórházmentő bizottság" által összehívott intézményi nagygyűlést megelőző sajtótájékoztatón.

Minderre azt követően került sor, hogy a Heves Megyei Közgyűlés a HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére és működtetésére kiírt pályázat nyertesévé. Ugyanakkor 930 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem kíván lemondani közalkalmazotti jogviszonyáról.
A kamarai elnök országosan is precedensértékűnek nevezte, hogy Egerben közel ezer dolgozó, vagyis egy teljes kollektíva kinyilvánította, hogy ragaszkodik közalkalmazotti státuszához.

Ez az összetartás szakszerű és jogszerű. Amennyiben fennmarad, alkalmas eszköz arra, hogy a Heves megyei és az egri emberek érdekeinek megfelelő irányba mozdítsa el a Heves megyei kórház működtetését - szögezte le.

Kérdésre válaszolva arról is szólt: önmagában nem ördögtől való ha egy gazdasági társaság működtet egy egészségügyi intézményt. Ezért támogatják Eger városának azt a törekvését, hogy az önkormányzat által megalakítandó gazdasági társaság vegye át a megyei kórház üzemeltetését.
Ugyanis ebben az esetben a MOK biztosítottnak látja, hogy a város megtartja és fejleszti az intézményt a helyi lakosság érdekében - fejtette ki Éger István.

Arra viszont nincs pozitív példa - folytatta -, hogy egy kórházláncot üzemeltető távoli nagybefektető, profitorientált módon üzemeltessen egy kórházat.

Sőt, éppen a Heves megyei pályázat győztesévé nyilvánított cég által üzemeltetett kiskunhalasi kórház az "élő negatív példa" - vélekedett a kamarai elnök.

Gyenes Géza a Magyar Orvos Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón szolidalításra szólította fel a magyar orvostársadalmat. Vagyis arra, hogy ne vállaljanak munkát az egri kórházban, abban az esetben, ha szakembergárda híján, a helyi orvosok és szakdolgozók ellenállása miatt a pályázat nyertese nem tudja biztosítani a működési feltételeket.

Mánya Kristóf a MOK országos titkára arra számít, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság, a közbeszerzési törvény megsértése miatt még márciusban az eredeti állapot helyreállítására kötelezi a hevesi megyegyűlést.

Ebben az esetben a HospInvest azonnal bejelenti távozását nem csak Eger vára alól, hanem még Észak-Magyarországról is - vélekedett a titkár a sajtótájékoztatón.

A Heves Megyei Közgyűlés február 29-én nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé a HospInvest Zrt.-t. A cég, sikeres szerződéskötés esetén 20 évig működtetheti az intézményt.

A funkcionális privatizáció ellen korábban több civil szervezet tiltakozott, a megyegyűlés Fidesz-frakciója pedig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot.
A döntést követően a közigazgatási hivatalhoz, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a pártfrakció a pályázat eredménytelenné nyilvánítása érdekében.
(FOTÓ)



bták \ bwt

MTI 2008. március 13., csütörtök 17:50

Információ






Előző Következő



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását