2024. április 29. - Péter

Karácsonyi jelképdömping

Sok amerikai városban idén a hivatalos karácsonyfa mellett a zsidó menóra, valamint az iszlám félhold és csillag is látható.A zsidó kultikus tárgy már régóta része a karácsonyfás ünnepi eseményeknek az Egyesült Államokban, az utóbbi években viszont az isz
2008. december 15. hétfő 19:14 - Hírextra
Idén látható először a karácsonyfa és az ezüst menóra mellett a félhold és a csillag a New Yorktól 30 mérföldre északra fekvő Armonk faluban. A település vezetése közölte, hogy ha buddhisták vagy hinduk is laknak náluk, akik szívesen látnák saját szimbólumukat, szívesen várják az ezirányú kérelmeket.

"Úgy döntöttünk, elmozdulunk a mindent befogadás irányába" - mondta Reese Berman, az armonki ünnepségek felügyelője. A település ad otthont az IBM számítógépipari óriás központjának.

A döntéssel persze nem ért egyet mindenki. Bill Donahue, a Katolikus Polgár- és Vallásjogi Liga elnöke szerint a menóra és a félhold-csillag vallásos jelképek, kiállításuk "a zsidók és a muszlimok iránti nagy rokonszenv megnyilvánulása a többségi keresztények kárára". Donahue véleménye szerint a karácsonyfa nem vallásos tartalmú, ő inkább egy betlehemet állítana más jelképek helyett.

Az iszlám félhold és csillag több mint egy évtizede látható a washingtoni Fehér Ház előtt álló nemzeti karácsonyfán, és az iszlám szimbólum több más nagyváros hivatalos karácsonyi díszei között is szerepel. A Long Island-i Mineolában a karácsonyfa, a menóra, a félhold és csillag, valamint egy betlehem mellett egy kinara gyertyatartó is láthat az afro-amerikai karácsonyi ünnep, a kwanzaa jelképeként.

A karácsonyi ünnepi időszakban köztereken kiállított jelképek az utóbbi években vita tárgyát képezték Amerikában, ahol a bíróságok az ezzel kapcsolatos eljárásokban igyekeztek egyensúlyt találni a szólás szabadsága, valamint az egyház és az állam szétválasztásának elve között, ezenkívül eldönteni, mi tekinthető vallási és mi világi szimbólumnak.

Armonkban 15 éve állították ki először a karácsonyfa mellett a menórát is a zsidó hanuka örömünnep alkalmából, idén pedig a muszlim lakosok kérésére az iszlám félhold és csillag is odakerült. A muszlimok kérését a település tavaly már nem tudta időben teljesíteni, ezért olyan döntés született, hogy a menórát a helyi zsinagóga területére szállították, hogy ne érezze senki úgy, az iszlám jelképet hátrányosan megkülönböztetik.

Laila Al-Qatami, a washingtoni központú Amerikai-Arab Diszkriminációellenes Bizottság szóvivője közölte: "az arab-amerikaiak és a muszlim amerikaiak is amerikaiak, akik tiszteletben tartják a többi vallást; tudják, hogy a karácsony nagy ünnep, és örülnek, hogy az ő jelképük is helyet kapott".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását