2024. április 18. - Andrea, Ilma

Milliárdokkal több hiány?

Elutasította - elnöki szavazattal - a parlament azt a kormányjavaslatot, amely ellensúlyozta volna a költségvetés hiányát 3,6 milliárd forinttal növelő, múlt hétfőn elfogadott rendelkezést. Ugyanakkor más hiánynövelő indítványokat is elfogadott a Ház, ami
2008. december 15. hétfő 19:20 - Hírextra
A kormány a 2009-es büdzsé zárószavazás előtti módosító indítványaként hozta vissza az önkormányzatok sportnormatívájának csökkentéséről szóló javaslatot. A módosító indítvány a zárószavazás előtti kormánycsomag részét képezte, de az SZDSZ külön szavazást kért róla.
A szavazás eredményét - 190 igen és 189 nem, 1 tartózkodás - az elnöklő Áder János (Fidesz) "nem" szavazata döntötte el.

Igennel szavazott az MSZP 188 képviselője, valamint az MDF-ből Lengyel Zoltán, és a független Gyenesei István önkormányzati miniszter. Nemmel szavazott a Fidesz 137 képviselője - köztük az elnöklő Áder János -, a KDNP 23 politikusa, 18 SZDSZ-es, valamint 9 MDF-es, és a függetlenek közül Almássy Kornél, Tóth András és Vas János. A volt fideszes, most független képviselő, miniszterelnöki megbízott, Császár Antal tartózkodott. Ha ő is igent nyom, akkor átment volna a javaslat.

A szavazásról igazoltan hiányzott a fideszes Wittner Mária és az SZDSZ-es Molnár Lajos.
Császár Antal az MTI-nek azt mondta: a sportot eddig is és ezután is támogatni fogja, ugyanakkor célja, hogy a költségvetést is elfogadják, ezért tartózkodott.

Múlt hétfőn a kormány egy módosító indítvánnyal a végleges adatokhoz igazította a településeknek járó személyi jövedelemadó hányadot, és ezzel párhuzamosan átrendezte volna az egyes jogcímeken járó települési támogatásokat.

Az SZDSZ a kormány által támogatott sorból kikérte azt a javaslatot, amely csökkentette volna a településeknek a sportfeladatokra lakosonként járó 500 forintot 75 forintra; az itt felszabaduló forrás más területek támogatását emelte volna. Miután a támogatásnövelést elfogadta a parlament, a sportnormatíva-csökkentést viszont nem, ez a 4,4 milliárdos kiadási tétel - amelyet csak 800 milliós támogatás-mérséklés kísért - végül 3,6 milliárd forinttal emelte a költségvetési hiányát.

Világosi Gábor (SZDSZ) szerint nem a szabad demokraták, hanem a szocialisták által benyújtott módosító indítványok miatt állt elő annak a veszélye, hogy nagyobb hiány keletkezzen a büdzsében.

A szabad demokrata ügyvivő hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy két héttel korábban, amikor a költségvetés fő számairól szavaztak, az Országgyűlés sportbizottsága javasolta, hogy nevesítsék az önkormányzati sportnormatívát fejenként 500 forintban. Hangsúlyozta, hogy ezt a javaslatot hét jelenlévő képviselő kivételével mindenki megszavazta, köztük az MSZP-s politikusok is.

Ezt követően, a múlt héten a szocialista képviselők módosító indítványairól szavaztak, amelyekkel a fejenkénti 500 forintos sportnormatívát - a liberális politikus szerint - "szétszabdalták" volna. Világosi Gábor szerint ekkor állt elő az a helyzet, hogy akár nagyobb hiány is keletkezhet, mégpedig azért, mert fennállt a lehetőség, hogy a parlament nem szavazza meg mindegyik módosítót.

Emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés a múlt héten és most hétfőn is elvetette ezek közül az egyik javaslatot, amikor a képviselők úgy döntöttek, hogy 75 forint helyett továbbra is ötszáz forint maradjon a sportnormatíva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását