2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bajnai rágyógyult a bizalomerősítésre

Bajnai Gordon azt kérte a Fidesz politikusaitól, hogy tanúsítsanak felelőséget, ne mondják azt, hogy minden kormányzati lépést visszavonnak. A miniszterelnök a frakcióvezetők hozzászólására reagált így, hétfőn a parlamentben.
2009. június 29. hétfő 13:25 - HírExtra
Bajnai Gordon szerint a kormány és az ellenzék közös felelőssége a Magyarország iránti bizalom erősítése. Mint mondta, most a felelős cselekvés ideje van, és ezt a kormány vállalja is.

A bizalomerősítés azon is múlik, hogy akinek felelős a szava, vagy aki kormányra törekszik, annak felelősége az is, hogy olyan kijelentéseket tegyen, amellyel erősíti, nem gyengíti a forint árfolyamát, csökkenti Magyarország kamatait, ezzel segít megvédeni munkahelyeket, a családok otthonait - fogalmazott a kormányfő.

Őszinte vagyok, és őszinte voltam 75 nappal ez előtt is, amikor azt mondtam, hogy ez a program fájni fog - közölte Bajnai Gordon. A miniszterelnök emlékeztetett: őszintén, világosan elmondta, milyen nehéz a program, amelyet írásban is megfogalmazott, és amelyet a képviselők aláírásukkal vállaltak.

Navracsics Tibornak, a Fidesz frakcióvezetőjének a kormányfő azt mondta: úgy válaszolt, mintha nem is lenne válság a világban, mintha minden csak a magyar kormány hibájából következett volna be.

A kormányfő szerint az őszinteséghez hozzátartozik az is, hogy el kell mondani: az éremnek két oldala van, ha pozitív intézkedéseket ígérünk, annak megvan az ára.
Bajnai Gordon örömmel látta, hogy a Fidesz elnöke úgy nyilatkozott: a 13. havi nyugdíj visszaállítása csak akkor lehetséges, ha ezt a gazdasági növekedés megalapozza.
Kiemelte, hogy a kormány nem eltörölte a 13. havi nyugdíjat, hanem azt mondta, most nem tudja kifizetni, de ha Magyarország növekedése meghaladja 3,5 százalékot, akkor nyugdíjprémiumként lesz majd lehetőség többletnyugdíjat fizetni.

A gyesről és a gyedről szólva a miniszterelnök kiemelte: 2012-től lép hatályba a gyes háromról két évre való csökkentése, de ezzel párhuzamosan 15 ezer új bölcsődei, óvodai férőhelyet hoznak létre, új megoldásokat keresnek. Bajnai Gordon emlékeztetett, hogy hétfőn elfogadja a parlament azt is, hogy azok számára, akik két év után térnek vissza közszférába, kötelező lesz részmunkaidőt felajánlani, és egyéves védelmet kapnak az elbocsátás ellen.

Miközben kénytelenek vagyunk fájdalmas intézkedéseket hozni figyelünk a kisemberekre - közölte a kormányfő, és felidézte, hogy megemelik a méltányossági nyugdíjkeretet, támogatják a devizahiteleseket, 56 ezer munkahelyet védtek meg, és a vagyonadónál is kedvezményt kapnak a nyugdíjasok, a munkanélkülivé válók, illetve a nagycsaládosok, ha 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanban laknak.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy gazdasági miniszterként is következetesen azt képviselte, amit most kormánya tesz. Hozzátette: egy éve publikált egy cikket, ahol az adórendszer átalakítására, a munkavállalási kedv növelésére, az egyensúly helyreállítására hívta fel a figyelmet.

A kormányfő szerint a 75 nap elég volt arra, hogy erősödjön a forint árfolyama és csökkenjen a csődkockázat, továbbá a növekedés alapját megteremtő adórendszer jöjjön létre, amely munkára, munkahelyteremtésre ösztönöz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását