2024. május 3. - Tímea, Irma

A Fidesz eredményt akar látni az intézkedések mögött

A Fidesz gazdaságpolitikai fordulatot: valós, érezhető kamatcsökkentést, valamint adócsökkentést és munkahelymegtartó, gazdaságfejlesztő lépéseket javasol - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke, a Fidesz keddi elnökségi ülését követő sajtótájék
2008. december 9. kedd 15:01 - Hírextra
A politikus Simor András jegybankelnök egy korábbi nyilatkozatára utalva azt mondta, ha a korábbi háromszázalékos alapkamat-emelést a megérzés vezérelte, akkor most azt kérik a Magyar Nemzeti Bank elnökétől, hogy hagyatkozzon újra megérzéseire, és érezhető kamatcsökkentést segítsen elő a Monetáris Tanácsban.

Varga Mihály ugyanakkor hozzátette: ha nincs remény arra, hogy a kamatszint érezhetően csökkenjen, márpedig szerinte látható, hogy a Monetáris Tanács érzékelhető kamatcsökkentésről nem volt hajlandó dönteni, akkor az adócsökkentés lehet az az eszköz, amivel segíteni lehet a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak.

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere szerint a kamatcsökkentésre azért van szükség, mert jelenleg nincs olyan legális vállalkozás Magyarországon, amely ki tudná fizetni a kereskedelmi bankok forinthiteleinek 15 és 20 százalék között kamatait. Hangsúlyozta: valós, munkahelyeket megvédő döntésekre van szükség, olyan adócsökkentésre és gazdaságfejlesztő programra, amely a hazai vállalkozásoknak ad teret.

A Fidesz alelnöke szerint ugyanis a magyar gazdaság az "utolsókat rúgja", az elmúlt másfél évben folyamatosan nőtt a vállalati csődök száma, valamint a válság kitörése óta és azt megelőzően 30-30 ezer munkahely szűnt meg, vagyis az elmúlt egy évben összesen 60 ezren vesztették el állásukat. Emellett - folytatta tovább - 13 éves mélyponton van a gazdasági megtakarítás, egy százalék alatti, 0,7 százalékos a gazdasági növekedés, és közben az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke azt nyilatkozta, hogy az amerikai cégek egy része leírta Magyarországot.

Ahhoz, hogy ez ne folytatódjon, a fideszes politikus gazdaságpolitikai fordulatot tart van szükségesnek, azonban szerinte a "bénult állapotban lévő kisebbségi kormány" nem képes erre, hanem csak egyik parlamenti döntésről a másikra "evickél", és megpróbál minden döntés mögé "alkalmi kormánykoalíciókat összetákolni", "különböző szatelit kormánypártokból".

"Magyarország pillanatai drágák", ideje, hogy a változzon a gazdaságpolitika, és a kormány új eszközöket alkalmazzon - jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök bejelentése szerint jövőre 50 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra, és ez az összeg nagyjából a fele annak, ami rendszeres szociális segélyre fordítható, Varga Mihály azt mondta, nem arra van szükség, hogy a miniszterelnök "szavakban újrakeverje" a szociális támogatások és a bér közötti megosztásokat, mert ezek önmagukban nem vezetnek sehova.

A munkahelyek megtartása a fontos, hiszen ha nem lesz olyan vállalkozás, amely foglalkoztatná az embereket, akkor nem is fogják bérként megkapni a támogatások egy részét - tette hozzá a politikus, aki szerint amíg a vállalkozók működőképessége van veszélyben, addig ezekről kár beszélni.

Mint mondta, a munkahelyek megtartása érdekében a vállalkozások közvetlen támogatására van szükség, adócsökkentéssel és gazdaságfejlesztéssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását