2024. május 11. - Ferenc

Újabb SZDSZ-es javaslatok mentek át

A plafontörvény után újabb liberális sikert jelent, hogy a parlament hétfőn elfogadott néhány, az SZDSZ által benyújtott módosító indítványt - mondta Kóka János keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. december 9. kedd 15:16 - Hírextra
Az SZDSZ frakcióvezetője kiemelte: a lex silentio positivo, vagyis az úgynevezett hallgatás, beleegyezés törvény országgyűlési jóváhagyása forradalmi újítást hoz a magyar bürokráciában, mert ennek alapján ha egy hivatal határidőn belül nem ad választ a hozzá benyújtott kérvényre, akkor az elfogadottnak tekintendő, vagyis megfordul az utánajárási teher.

Kóka János megjegyezte: a végszavazást és az életbe lépést követően nem a polgárok, hanem a késlekedő hivatal fut a jogai és a pénze után, és a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a sokszor emlegetett szolgáltató állam ne csak a szavak szintjén jelenjen meg. Kitért rá, hogy szeretné, ha december 15-én sor kerülne a végszavazásra, és az SZDSZ által szorgalmazott intézkedések 2009-ben életbe lépnének.

A sajtótájékoztatón részt vevő Hankó Faragó Miklós liberális képviselő is, aki a részletekről szólva elmondta: Magyarország versenyképességének egyik legnagyobb hátránya és akadálya a túlzott mértékű bürokrácia. Saját javaslataikról azt mondta, azok alapján a hatósági eljárásokat a későbbiekben kiszervezhetik a minőségtanúsítási, biztosítási rendszerrel rendelkező cégek felé.

Lényeges előrelépésnek nevezte azt az elfogadott módosító javaslatot is, amely alapján azokban az esetekben, ahol a polgároknak kötelessége kérelmet benyújtani, de mindenki tudja, hogy valószínűleg igenlő választ kapnak rá, a jövőben elég lesz egy bejelentést tenni. Hankó Faragó Miklós megemlítette azt a liberális javaslatot is, amely szerint a hatóság bizonyos esetekben csak egy alkalommal élhet a hiánypótlásra való felhívás jogával, illetve kitért a határozat visszavonásának korlátozását célzó módosítójukra is.

Az MTI kérdésére annak kapcsán, hogy hétfőn többek között az SZDSZ és a Fidesz szavazataival 3,6 milliárd forinttal nőtt a költségvetési hiány, Kóka János azt mondta, a büdzsé második körös módosítóinak vitájában nem lehet hiányt növelni, hiszen itt csak belső átcsoportosításokról lehet szó.

Hozzátette: a kormány olyan mértékben kívánta csökkenteni az önkormányzatok sportnormatíváját, amely lehetetlenné tette volna a feladatellátást, és ebben az esetben nekik a szavazásnál nem volt lehetőségük mérlegelni, hogy kisebb mértékben csökkentsék a normatívát. A liberális frakcióvezető megjegyezte: a zárószavazást megelőzően a költségvetési szabályok értelmében lehetőség lesz az egyensúly helyreállítására. Egyúttal hangsúlyozta: az SZDSZ semmiféle hiánynövelő lépést nem támogat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását