2024. április 23. - Béla

Tragikus sorsú dalnok

Négy évtizedet énekelt át a rock and roll korszak legszebb hangjának tulajdonosa, az amerikai Roy Orbison. Legismertebb száma, az Only, The Lonely túlságosan is találó: ha nem is volt mindig magányos, életét súlyos tragédiák kísérték A kivételes képesség
2008. december 6. szombat 07:00 - Hírextra
Elvis Presleyvel, Chuck Berryvel, Fats Dominóval együtt hamar berobbant a rock and roll világába. Nem volt sztártípus, s talán nem volt elég jó a sajtója, így Elvis Presley, aki egyébként soha nem volt rá féltékeny, s nagyra tartotta, alaposan elhúzott tőle népszerűségben.

A texasi születésű Big O 14 éves korában szervezte első zenekarát, első lépéseire Pat Boone, az ötvenes évek másik nagy sztárja ügyelt. Első országos sikerét Ooby Dooby című dala hozta meg 1956-ban, amelyet hamarosan követett a Rock House. Az első időkben rock and rollokkal tarolt, nagy sikere volt a Mean Little Woman, a You,re Gonna Cry, a You,re My Baby és a This Kind of Love című listákra is felkerült dalaival.

Már pályája első időszakában is énekelt lírai dalokat, amelyek a hatvanas évekre szinte kizárólagossá váltak repertoárjában. Különleges, falzettes tenorjához illettek az olyan dalok, mint az Only the Lonely, a Runnig Scared, az It,s Over, az In Dreams, vagy a Blue Bayou. Fénykorában is voltak gyorsabb dalai, például az egyik legnagyobb sikere, az Oh, Pretty Woman vagy a Mean, Woman Blues. Dalai többségének ő maga volt a szerzője.

A hatvanas évek közepén előbb felesége halálos balesete, majd fiai szörnyű tűzhalála okozott súlyos törést életében, e tragédiák ellenére sem adta fel. A fekete szemüveges, többnyire fekete ruhában fellépő Orbison a 70-es és 80-as években régi dalaival "tartotta el" magát. Duettet énekelt Emmylou Harrisszel és Little Richarddal, s a Traveling Wilburys szupergup tagja lett Bob Dylannel, George Harrisonnal és Tom Pettyvel együtt.

A nyolcvanas évek végén Mystery Girl című lemezével tért vissza a csúcsra, albuma sikerét azonban nem érhette meg, új dalai halála után kezdték meg diadalmenetüket a listákon - közülük a You Got It listát vezetett, s nagy siker volt a California Blue is.

Elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé. Első Grammy-díját 1980-ban kapta, s négy díja mellé a posztumusz életműdíjat is kiérdemelte.

Idén ősszel jelent meg egy négylemezes reprezentatív válogatás legszebb dalaiból, soha nem halott felvételeiből és ritkaságaiból The Soul of Rock and Roll címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását