2024. április 28. - Valéria

Nem vénnek való vidék

Március 6-tól vetítik a magyarországi mozik a Nem vénnek való vidék című amerikai filmet, a Coen testvérek legújabb munkáját, amely nyolc Oscar-jelölést kapott. Erről Pataki Andrea, a forgalmazó UIP - Duna Film munkatársa tájékoztatta szerdán az MTI-t.
2008. január 23. szerda 16:14 - Hírextra
A film alapjául szolgáló kötet, a Pulitzer-díjas amerikai író, Cormac McCarthy regénye már magyarul is olvasható - mondta Tegyi Timea, a Magvető Kiadó sajtókapcsolatokért felelős munkatársa a távirati irodának.

Kiemelte, hogy a film pontosan követi a könyv cselekményvonalát, a kötet alapján lett "lekottázva". Ez is indokolta, hogy az újonnan megjelent kötet borítóján ugyanaz a kép szerepeljen, mint a film plakátján - tette hozzá.
A Nem vénnek való vidék epizódszerepéért Javier Bardem az idén megkapta az Arany Glóbuszt (Golden Globe-díjat). Joel és Ethan Coen filmjét emellett a legjobb rendező, a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb operatőr, és néhány további technikai kategóriában is Oscar-díjra jelölték. A főbb szerepeket Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin és Woody Harrelson alakítja.

Tegyi Timea tájékoztatása szerint a regényben, amelyet Bart István fordított magyarra, a vadnyugat lidércei kísértenek a vidéken, de hősök már nincsenek, annál több az áldozat.

A thriller egy férfi (Moss) történetét meséli el, aki belekeveredik a rendőrök és a kábítószercsempészek háborújába: talál kétmillió dollárt Texas határában, s onnantól kezdve állandó menekülés az élete. Bell, az öreg seriff ellenfele Chigurh, a "gyilkológép". McCarthy sokkoló erővel ábrázolja ezt a roncs világot és "hőseinek" sajátosan durva nyelvezetét.
A Texas és Mexikó határán játszódó film, ahogy erre a regény címe is utal, részben Bell seriff érzéseiről szól a múló idővel, az öregedéssel és a változással kapcsolatban - idézte Joel Coen szavait a Magvető Kiadó. Ethan Coen az elmondottakhoz hozzátette: a regény 1980-ban játszódik, akkor, amikor a határokon átnyúló drogbűnözés kezdett nagyon brutálissá válni - ez ad okot a seriffnek arra, hogy visszatekintsen a múltba.

Tegyi Timea kitért arra, hogy a Magvető Cormac McCarthy további köteteinek megjelentetését tervezi. Tudomásuk szerint az amerikai író művei alapján hamarosan újabb filmadaptációk is készülnek az Egyesült Államokban.

A könyv szerzője, Cormac McCarthy a Rhode Island-i Providence-ben született, 1933-ban. Eddig tíz regényt írt; a Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men) a kilencedik a sorban. 1985-ös, legnagyobb visszhangot kiváltó regénye, a Blood Meridian óta Amerika és a világ egyik legfontosabb írójaként tartják számon. Az All the Pretty Horses című regényéért 1992-ben megkapta a National Book Award és a National Book Critics Circle Award elismerést. Legutóbbi művéért – The Road – 2007-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták. A Blood Meridianból Riddley Scott készít filmet, amelyet 2008-ban mutatnak be az Egyesült Államokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását