2024. május 19. - Ivó, Milán

Trisztán és Izolda, konfliktus, Obama

Daniel Barenboim, az argentin születésű izraeli karmester-zongoraművész vezényli Wagner Trisztán és Izolda című operáját a New York-i Metropolitan operában pénteken és december 20-ig még öt alkalommal.
2008. november 29. szombat 07:11 - Hírextra
A BBC honlapja emlékeztet arra, hogy Barenboim volt az első, aki 2001-ben Izraelben is részleteket vezényelt ebből a műből és ezzel megtörte azt a nem hivatalos tilalmat, amely az antiszemitizmusa miatt Hitler kedvenc zeneszerzőjének számító Richard Wagnert sújtotta ebben az országban.

A karmester ugyanakkor a palesztinok jogaiért is síkra száll, januárban elfogadta a tiszteletbeli palesztin állampolgárságot, és egyik alapítója az izraeli, palesztin és más térségbeli zenészekből álló, az izraeli-palesztin megbékélést ügyét is szolgáló Nyugat-Keleti Diván zenekarnak.

Péntek esti fellépése előtt - amely az első lesz a híres Metben - Barenboim a Wagner-operáról is nyilatkozott a BBC-nek:

"Ez a mű a halálról és a halálfélelemről szól, márpedig a világon semmi sem demokratikusabb, mint a halál. A halál, a halálfélelem és a halál keresése az opera hősei számára az egyetlen megoldás a bonyolult helyzetre, amelybe keveredtek, ez az opera motorja. A halál végül mindenkit elér, ezért az, aki életét úgy tölti, hogy folyton a halálra gondol, az emberi lét egyik legfontosabb dimenzióját veszti szem elől."

A karmester kifejtette véleményét időszerűbb kérdésekről is. Elmondta, hogy "felvillanyozta és elragadtatással töltötte el" Barack Obama győzelme az amerikai elnökválasztásokon - és felidézte, hogy ő maga 1958-ban még saját szemével látta Miamiban egy golfklub bejáratán a feliratot: "Tilos a belépés a zsidóknak, a feketéknek és a kutyáknak".

Barenboim azonban nem számít arra, hogy a megválasztott elnök gyors megoldást talál a közel-keleti térség problémáira: "Úgy gondolom, az izraeli-palesztin konfliktust csak az izraeliek és a palesztinok oldhatják meg, de ehhez szükségük van a világ többi részének támogatására. A rendezés azonban nem eredhet egy külső kezdeményezésből."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását