2024. május 5. - Györgyi

Négyezer munkahelyet követelt a válság első két hónapja

Idén november végéig 27 ezer munkahely megszűnését jelentették be hivatalosan a Magyarországon működő cégek, ez 10 ezerrel több, mint tavaly összesen - közölte Tukacs István a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az MTI-vel szerdán.
2008. december 3. szerda 23:18 - Hírextra
A kabinet szerdai ülésén hallgatta meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) tájékoztatását az eddigi csoportos munkahely-megszűnésekről és a kormányzati feladatokról - közölte a kormánybiztos. Hozzátette: közel 80 szervezet 10 ezer munkahely megszűnését jelezte októberben-novemberben, de hivatalosan csak hetven gazdálkodó szervezet jelentette be négyezer állás megszüntetését. Ezek az adatok még nem tartalmazzák a Susuki és a Foxconn tervezett elbocsátásait sem.

Az SZMM azt ajánlotta a kormánynak, hogy forduljon az Európai Bizottsághoz, és kezdeményezze az úgynevezett de minimis szabály felfüggesztését - közölte a kormánymegbízott. Eszerint azok a társaságok, amelyek nem feltétlenül piacvesztés miatt kerültek nehéz helyzetbe, és csökkentett idejű munkavégzést ajánlanak a dolgozóknak, a különbség kompenzálására bértámogatásért fordulhatnak a kormányhoz, e támogatás határa azonban ma 200 ezer euró cégenként.

Tukacs István elmondta: a tárca javaslatai között szerepelt, hogy terjesszék ki a munkaidőalapot éves szintre, hogy a szezonális hatások miatt a munkáltatók és munkavállalók könnyebben állapodhassanak meg az időszakos munkavégzésben ott, ahol nincs kollektív szerződés. Hozzátette: erről az OÉT-en kell tárgyalni.

A munkaügyi tárca azt is kezdeményezte, hogy a kabinet gyorsítsa fel az állami nagyberuházásokat a pótlólagos munkahelyteremtés érdekében - mondta az államtitkár. Kiemelte: a javaslatokról szakmai egyeztetés kezdődik a kormányon belül.

A kabinet döntött arról: a munkaügyi központok segítségével kiépít egy információs rendszert, hogy minél gyorsabban értesüljenek az elbocsátásokról - közölte Tukacs István.

Az elmúlt hetekben a gazdasági válság következtében több Magyarországon működő vállalat jelentett be létszámleépítést, volt olyan nap is, amelyen több mint háromezer dolgozó elbocsátásáról adtak hírt a cégek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a gazdasági válság első magyarországi jelei után már azt hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben a legfontosabb dolog a munkahelyek megtartása, ezért elsősorban ebben próbálják segíteni a kis- és közepes vállalkozásokat. A közszférát érintő megszorításokat is azzal indokolta a kabinet, hogy ezen a területen viszont nem szűnnek meg munkahelyek.

A kormányfő szerdai blogjában arról írt, hogy a folyamatos konzultációk mellett élnek a keményebb eszközökkel, a beruházások élénkítésével és a munkahely-megtartó támogatásokkal is.

Az egyik magyar internetes hírportál a gazdasági válság kezdete óta működtet úgynevezett elbocsátás-számlálót, amely szerdán este több mint 12 ezres értéket mutatott, összegzésük szerint csaknem 80 cégnél bocsátottak el embereket az elmúlt hetekben, a gazdasági válságra hivatkozva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását