2024. március 29. - Auguszta

Microsoft-tender: Hazánkba érkezett a vezérigazgató, elnapolják a tárgyalást

Bár a jogszabályok szerint egy közbeszerzési eljárással kapcsolatos bírósági eljárást soron kívül kell lefolytatni, a Microsoft-tenderrel kapcsolatban folyó per bírója elnapolta az amúgy is késve induló tárgyalást - értesült a HavariaPress.
2008. május 19. hétfő 16:22 - Hírextra
A mai napra, azaz hétfőre meghirdetett tárgyalás elnapolása annak fényében válik igazán különlegessé, hogy ma érkezik hazánkba a szoftveróriás vezérigazgatója, Steve Ballmer, aki részt vesz az Országgyűlés Informatikai Albizottságának rendkívüli ülésén. A bíró a tárgyalást egyéb hivatalos elfoglaltságára hivatkozva napolta el. A Microsoft-tendert a Közbeszerzések Tanácsának egyik tagja támadta meg a bíróság előtt. A még januárban, a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága által kiírt közbeszerzési eljárás célja a közigazgatási és a közoktatási intézményekben alkalmazott operációs rendszerek és szoftverek beszerzése volt. A tendert, bár a kiírásban végre belefoglalták, hogy a szoftveróriás termékeivel egyenértékű egyéb megoldásokkal is lehet pályázni, ismét a Microsoft nyerte. A nyílt forráskódú, vagyis szabadon terjeszthető és fejleszthető programok gyártói erre pereket helyeztek kilátásba, s ugyanakkor panasszal fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

A 25 milliárdos szoftverbeszerzési tenderrel kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatal képviselője március 14-én nyújtott be keresetet a Fővárosi Bíróságon, azért mert, a közbeszerzés tárgyának meghatározott termékre történő hivatkozással való definiálása jogszerűtlenül történt. A vonatkozó jogszabályok szerint a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban a bírósági eljárást soron kívül kell lefolytatni, a tárgyalást a keresetlevél beérkezésétől számított 30 napon belül ki kell tűzni. Ehhez képest az ügy tárgyalását a Fővárosi Bíróság 2008. május 19-ére - jóval a törvény által meghatározott időpont utánra tűzte ki - majd pár nappal a per kezdete előtt az időpontot július 7-ére módosította. Az időpont módosításával szemben a szabad szoftvereket készítő és forgalmazó cégek együttesen panasszal éltek, szerintük ugyanis a bíróság a tárgyalás időpontjának kitűzésekor, majd elhalasztásakor egyaránt törvényt sértett.
Forrás: Havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását