2024. május 12. - Pongrác

Regény a British Security Coordinationről

William Boyd skót író a második világháború egy megtörtént epizódját dolgozta fel. A Nyugtalan (Restless) című regény középpontjában az a dokumentum áll, amelyet 1941 októberében szereztek meg Buenos Airesben egy német futártól.
2007. november 4. vasárnap 09:28 - Hírextra

William Boyd skót író a második világháború egy megtörtént epizódját dolgozta fel. A Nyugtalan (Restless) című regény középpontjában az a dokumentum áll, amelyet 1941 októberében szereztek meg Buenos Airesben egy német futártól. Ezzel a térképpel támasztotta alá Franklin D. Roosevelt elnök pár nappal később Amerika háborúba való belépésének szükségességét.

Franciaország német megszállása után 1940-ben Winston Churchill brit miniszterelnök felmérte, hogy az Egyesült Államok nélkül nem lehet megmenteni Angliát, viszont Amerika vonakodott belépni a háborúba. A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 80 százaléka ellene volt és Roosevelt is úgy értékelte, hogy a következő választásokon megbukik, ha intervenciós politikát folytat.
Nagy-Britannia akkor indított amerikai földön egy hatalmas meggyőzési kampányt, amelyet a British Security Coordinationra bízott. Látszólag ez egy marginális szervezet volt, amelyet eltűrt mind az elnök, mind az FBI. Valójában azonban erős propagandaszervezetről volt szó, amely 3 ezer emberrel rendelkezett, és amelynek székhelye Manhattan szívében, a Rockefeller Centerben volt.
Hogy valójában mivel foglalkozott a brit titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló BCS azonkívül, hogy befolyásolni próbálta a brit médiát, felfújva, vagy egyenesen kitalálva nyugtalanító híreket (például német terveket Dél-Amerika felosztására, vagy más olyan dolgokat, amelyek náci fenyegetést jelentettek az USA kapuinál), még ma is keveset tud a nagyközönség.

Az 1952-ben született skót írónak 1981-ben jelent meg első könyve, az Egy jó ember Afrikában (A Good Man In Africa), amellyel valósággal berobbant az irodalomba. Azóta ez már a hetedik könyve.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását