2024. május 18. - Erik, Alexandra

A hipermarketeké a karácsony

A karácsonyi bevásárlási hullámnak is a hipermarketek lesznek a nyertesei. Ilyenkor szerezzük be a napi fogyasztási cikkek tizedét. A GfK előrejelzése szerint a karácsonyi bevásárlásokban nyertes csatornák a széles áruválasztékot kínáló, nagy eladóterű, m
2008. december 2. kedd 11:20 - Hírextra
A napi fogyasztási cikkek év végi forgalmából egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a hipermarketek: 2005-ben és 2006-ban 27 százalékot, 2007-ben pedig már 28 százalékot.

A kisboltláncoknak és a független kisboltoknak viszont nagyjából 2 százalékpontos visszaesést hoz piaci részarányukban az év utolsó hónapja az éves átlaghoz képest.

A decemberre eső vásárlások az elmúlt évhez hasonlóan a hipermarketekre koncentrálódnak: tavaly decemberben például a bolton belüli, egy vásárlóra jutó napi fogyasztásicikk-költés ebben az üzlettípusban mintegy 35 százalékkal nőtt az átlagos havi vásárlási intenzitáshoz képest. Ezzel szemben a láncba szerveződött kis boltokban átlagosan 6 százalékkal, a független kis boltokban 10 százalékkal, míg a drogériákban mintegy 20 százalékkal költenek többet a vásárlók.

Nagyjából 10,6 milliárd forint tűnik el a karácsonyi szezonban a napi fogyasztási cikkek piacáról azzal, hogy a korábban megszokott 25 százalékos forgalomnövekedés helyett idén csak 20 százalék körüli ugrás várható. A GfK Hungária Piackutató adatai szerint a karácsonyi szezonban szerzik be a háztartások a napi fogyasztási cikkek 10-11 százalékát.

A Napi Gazdaság számításai szerint, ha a kiskereskedelemben az év előző hónapjaihoz hasonlóan decemberben is 5-6, illetve 2-3 százalékkal csökken a forgalom, úgy a teljes kiesés az üzemanyagot és a gépkocsiforgalmat nem számítva 225 milliárd forint körül lehet.

Az élelmiszerpiacon lassult a volumenindex csökkenése, így ott a várakozások szerint nagyjából 48 milliárd forint forgalom tűnik el.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását