2024. május 9. - Gergely

4-es metró: unióval vagy nélküle

A jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés több, a 4-es metrót érintő szerződésről, így az európai uniós támogatásról szóló és az állam és a főváros közti finanszírozási szerződésről - nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek.
2008. december 2. kedd 21:24 - Hírextra
Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet kedden helyszíni javaslatra tárgyalt Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes előterjesztéséről. Az EU támogatási szerződésről annak ellenére határoznia kell a közgyűlésnek, hogy még nincs döntés a beruházás uniós támogatásáról - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a projekt uniós támogatásáról szóló döntés után szükség szerint módosíthatják a támogatási szerződést.

A 4-es metró első, Baross tér - Etele tér közti szakaszának építési költségére a szerződések továbbra is az eddig megismert mintegy 354 milliárd forintos becsült összköltséget tartalmazzák. Ebből az úgynevezett elszámolható költség 293 milliárd forint. A fennmaradó 61 milliárdon 79:21 százalékban osztozik az állam és a főváros. A 293 milliárdból 261 milliárd lehet a támogatás összege, amiből 224 milliárdot az EU-tól remélnek - fűzte hozzá.

A jövő szerdai rendkívüli közgyűlésen várhatóan John Emese SZDSZ-frakcióvezető kezdeményezi annak az augusztusi döntésnek a megváltoztatását, amikor Hunvald György (MSZP) javaslatára, a főváros vezetésének álláspontja ellenében megszavazták a VII. kerületi szabályozási tervet. Az SZDSZ-frakcióvezető szerint ugyanis az elmúlt napok kerületi ingatlanügyei új körülményt jelentenek, indokolják a korábbi döntés megváltoztatását. Továbbra is szigorú szabályozásra van szükség az erzsébetvárosi épületek bontása terén - ismertette a frakcióvezetőnek a kabinet ülésén elhangzott véleményét az igazgató.

Nyáry Krisztián elmondta azt is, hogy december 18-án a közgyűlés egyebek közt a főváros jövő évi költségvetési koncepciójáról tárgyal, aznap este pedig megtartják az éves közmeghallgatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását