2024. április 19. - Emma

Ha a törvény címét megváltoztatják, akkor a Fidesz is igent mond

A törvényjavaslat címével és a távolságtartás idejével kapcsolatos aggályokra is rávilágítottak a képviselők a családon belüli erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvényjavaslat részletes vitája során kedden a parlamentben.
2008. december 2. kedd 21:31 - Hírextra
Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a címről kell szót ejteniük, mert az általános vitában az ellenzék jelezte, hogy ha a családon belüli erőszakról otthoni erőszakra változik a címe, akkor támogatják a kezdeményezést.

Bárándy Gergely (MSZP) szerint jobb lett volna az eredeti cím megtartása, de mint mondta, ennek nincs akkora jelentősége, hogy emiatt ne támogassák a javaslatot.A képviselő azt mondta, az viszont nem lenne szerencsés, ha a büntetőjogi fogalomrendszerhez lenne köthető a családon belüli erőszak fogalma, ezért a szocialisták egy attól elkülönülő meghatározást javasolnak.

Ennek alapján családon belüli erőszaknak minősülne minden, a méltóságot, az életét, a szexuális önrendelkezéshez való jogot, valamint a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető, a hozzátartozó sérelmére megvalósított tevékenység vagy mulasztás, amelynek a hozzátartozók közötti együttélést ideiglenesen vagy véglegesen lehetetlenné teszi.

A részletes vita második szakaszában újfent Bárándy Gergely emelkedett szólásra. A szocialista képviselő nem tartotta elfogadhatónak, hogy tíz és harminc nap közötti időszakra a rendőrség rendelhesse el a távoltartást. Ezt frakciója 72 órára korlátozná.

Avarkeszi Dezső igazságügyi és rendészeti államtitkár azt mondta, hogy civil és jogvédő szervezetek is nagy figyelemmel követik a törvényjavaslat vitáját. Hozzátette, hogy a tárca a múlt héten tárgyalt a civil szervezetek képviselőivel, és az egyik előterjesztővel, Magyar Bálinttal.
Közölte: a megbeszélés után javaslatot tettek arra, hogy szülessenek kapcsolódó módosító indítványok, amelyek sem az előterjesztők sem a jogvédő szervezetek elképzeléseivel nem ellentétesek. Ezek közül még nem mindegyik érkezett meg a parlament elé, ezért kérte, hogy a napirendi pontot csak az ülésnap végén zárják le.

Világosi Gábor levezető elnök közölte, hogy emiatt a módosító indítványok benyújtására az ülésnap végéig van lehetőség.Az előterjesztők nevében felszólaló Sándor Klára (SZDSZ) azt mondta, hogy a törvényjavaslattal olyan problémát lehet megoldani, amely több százezer ember életét keseríti meg naponta. Megjegyezte, hogy élete során minden ötödik nőt bántalmazza a partnere vagy a volt partnere. Hozzátette, hogy a bántalmazottak 95 százaléka nő.

A módosító javaslatok kapcsán azt mondta, hogy csaknem kivétel nélkül mindegyikkel egyetértenek.A kivételek között említette azt a javaslatot, amely szerint az önkormányzatnak legyen elszállásolási feladata a távoltartás elrendelése esetén. A képviselő ezt végrehajthatatlannak nevezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását