2024. április 25. - Márk

Bespájzoltak a "repülni" vágyók

Soha nem fogyott még olyan sok a látomásokat okozó friss gombából az amszterdami szaküzletekben, mint a hétfőn életbe lépett árusítási tilalmat megelőző hétvégén.Az úgynevezett smartshopokat turisták és hollandok ezrei rohamozták meg, hogy bevásároljanak
2008. december 1. hétfő 19:27 - Hírextra
"Az összes eladási rekord megdőlt" - mondta Hans van den Hurk, egy nagykereskedő cég munkatársa a Het Parool című lapnak. "Még egy utolsó utazásra akartak indulni az emberek, amíg még szabad."

November utolsó két napján számos boltban több mint húsz százalékkal emelkedett a forgalom egy átlagos hétvégéhez képest. A legtöbb kuncsaft nagytételben vásárolt. Van den Hurk szerint a vásárlók kiszárítják a gombát és elteszik az ínséges időkre.

A gombafajta hatóanyaga a pszilocibin, amely az LSD-hez hasonló hatást fejt ki nagyjából hat órán keresztül. Szerencsétlen esetben vagy nagyobb dózis fogyasztásakor rosszullét, szédülés, hányinger jelentkezhet, és kialakulhat pánikreakció és kóros rettegés.

A statisztikák szerint a varázsgomba fogyasztóinak több mint 90 százaléka külföldi volt. Az amszterdami mentőszolgálatokat 2004-ben 55 alkalommal riasztották a gomba által okozott rosszullétek, komplikációk miatt, 2006-ben pedig már 128-szor. A legtöbb esetben Nagy-Britanniából érkezett fiatalokról volt szó. 2007-ben aztán egy francia fiatalember belehalt a varázsgomba hatása alatt szerzett sérüléseibe, és a hágai kormány végül idén indítványozta a kábítószer betiltását. A parlament megszavazta a törvényt, a múlt héten pénteken pedig egy hágai bíróság elvetette az ellene benyújtott jogi keresetet.

A december elsejei hatállyal életbe lépett tiltás a termesztésre és a frissen szedett varázsgomba forgalmazására vonatkozik. Ezek a tevékenységek ezentúl bűncselekménynek számítanak, akár négy év börtön is kiszabható értük. A szárított varázsgomba forgalmazása már korábban is tilos volt Hollandiában, ahol az utóbbi időben sorra szigorítják a prostitúcióra és a könnyű drogok használatára vonatkozó szabályokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2008. december 2. 09:31
http://origo.blogter.hu/cikk/20070508cimoldali/oldal/111/cs
:-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását