2024. május 19. - Ivó, Milán

Törvényt sértett a Dísz téren a kerület

Súlyosan törvénysértő módon rendelt el változtatási tilalmat a budavári önkormányzat a Dísz téri volt Honvéd Főparancsnokság épületére - a szombati Népszabadság szerint ezt állapította meg törvényességi észrevételében a Közép-magyarországi Regionális Közi
2008. november 29. szombat 08:39 - Hírextra
Egyúttal 30 napot adott arra, hogy az I. kerület hatályon kívül helyezze a november 10-én hozott, többszörösen jogsértő rendeletét - olvasható a lapban.

A Népszabadság korábban arról számolt be, hogy egyes vélemények szerint az I. kerület mindössze azért szánta rá magát a vitatott döntésre, hogy megakadályozza a budavári palotanegyedben tervezett beruházást. A változtatási tilalom ugyanis a felújítási tervek egyik fő épületére vonatkozik. Tavaly ez az épület, a Dísz téri volt Honvéd Főparancsnokság bekerült a kormány által kiemelten kezelt palota-felújítási projektbe, amellyel összesen tízmilliárd forintnyi európai uniós forrásra pályáznak.

A közigazgatási hivatal vezetője, Forgács Imre a lapnak elmondta: a rendelet súlyos jogsértései között több is akad, amelynek alkotmánysértő voltát korábbi ügyekben már kimondta az Alkotmánybíróság.

Így azt például, hogy egy jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget. Ráadásul a tilalom elrendelése csak akkor lehetséges, ha az önkormányzat egy adott területre - s nem egy ingatlanra - új építési szabályzatot akar készíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását