2024. május 2. - Zsigmond

Hollán Zsusza búcsúztatása

Hollán Zsuzsa Állami díjas akadémikus hamvasztás utáni búcsúztatása december 1-én, hétfőn lesz a Farkasréti temetőben - tudatta közleményben az MTI-vel az Akadémia sajtótitkársága.
2008. november 28. péntek 13:57 - Hírextra
Az Országos Haematológiai és Vértranszfúziós Intézet nyugalmazott főigazgatóját október 31-én, életének 88. évében érte a halál. "Személyében a magyar hematológia, immunológia és vértranszfúzió kutatásának nemzetközileg is elismert, iskolateremtő egyéniségét veszítettük el" - hangsúlyozza az MTA nekrológja.

Hollán Zsuzsa 1954-1991-ig az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetének tudományos munkatársa, majdtanácsadója volt. 1959 és 1985 között az Országos Haematológiai és Vértranszfúziós Intézet főigazgató- helyetteseként, 1985-1990-ig pedig főigazgatójaként tevékenykedett. 1970-1990 között az Orvostudományi Egyetem haematológiai tanszékvezető egyetemi tanára volt.

Elsőként ismerte fel az emberi vérfesték ősi alfa-lánca megkettőződését. Kutatási területe volt a haemoglobin és a vérsejt membránszerkezete és működése, az immunreaktivitás, a leukémia és a vértranszfúzió. Nevéhez háromszáznál több 300 tudományos publikáció fűződik. 1973-tól volt a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 1982-től rendes tagja.

Hollán Zsuzsa egyebek között az Academia Europaea (London), az American Society of Haematology tagja volt, 1982-86 között pedig a Nemzetközi Hematológiai Társaság elnöki tisztét töltötte be. Az akadémikus a Nobel-békedíjjal kitüntetett a nukleáris háború elleni nemzetközi orvosmozgalom (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) alelnöke, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudományos tanácsadója volt. A Haematológia című nemzetközi szaklap, valamint az Orvosi Lexikon főszerkesztője volt.

Tevékenységét 1969-ben Akadémiai Díjjal, pedig 1975-ben Állami Díjjal ismerték el. 2003-ban
- kiemelkedő szakmai, tudományos tevékenysége, a magyar vérellátás terén folytatott áldozatos munkája elismeréseként - a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.
Hollán Zsuzsa hamvasztás utáni búcsúztatása 2008. december 1-jén, hétfőn 14 óra 15 perckor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását