2024. április 24. - György

A BKV anyagi biztonságáért tüntettek

A BKV gazdasági helyzetének rendezéséért, a finanszírozási kérdések megoldásáért tüntettek a cég dolgozói csütörtökön Budapesten. A petíciót Demszky Gábor főpolgármester vette át, aki azt mondta: a jelentős állami elvonás miatt a főváros nem tud nagyobb m
2008. november 27. csütörtök 18:07 - Hírextra
A mintegy százötven tüntető a V. kerületi Ferenciek terén gyülekezett, majd a Váci utcába, az Újvárosháza épülete elé vonult, amelyben a Fővárosi Közgyűlés éppen ülést tartott. A demonstráción elsősorban a buszágazatot képviselő BKV-szakszervezetek vettek részt.
A helyszínen Nemes Gábor, a BKV szakszervezeteinek képviselőiből alakult sztrájkbizottság szóvivője azt mondta, hogy az utazóközönség védelmében, a közösségi közlekedés érdekében tüntetnek. A demonstráció célja, hogy rábírják a fővárost, fizesse ki azt a szolgáltatást, amelyet megrendelt.

Nemes Gábor hangsúlyozta: a tulajdonos fővárosi önkormányzatot terheli a felelősség azért, hogy a cég hitelállománya 80 milliárd forint fölé emelkedett, és azért is, hogy a műszaki helyzet jelentősen romlott.

A szakszervezetek petícióját és az azt nyomatékosító 22 ezer aláírást Demszky Gábor főpolgármester vette át a Fővárosi Közgyűlés ülése után, s azt javasolta, hogy a dokumentumot a kormánynak is juttassák el.

Demszky Gábor kijelentette: a jelentős állami elvonás miatt a fővárosi önkormányzat nem tud nagyobb működési támogatást adni a BKV-nak. Utalva arra, hogy egyetért a demonstrálók követelésével, a főpolgármester közölte, hogy csak akkor tud több pénzt adni a főváros a BKV-nak, ha az államtól több pénzt kap vissza az adóbevételekből. Hozzátette, hogy célszerű lenne, ha ez ügyben a kormányzatra is nyomást gyakorolnának a szakszervezetek.

Mint mondta, hónapok óta tárgyalnak a BKV finanszírozásáról a kormányzattal. Reményét fejezte ki, hogy mielőbb teljesül a kormányfő azon ígérete, miszerint a cég a jelenlegi 32 milliárdos állami támogatáson túl rövidesen újabb 10 milliárd forintot kap működésre, 30 milliárdot pedig fejlesztésre az államtól.

Nemes Gábor, Földényi György és Baartha Pál, a "gumikerekes" ágazat szakszervezeti vezetői leszögezték: évek óta úgy érzik, hogy nem kapnak elegendő támogatást a munkájukhoz a cégtulajdonos önkormányzattól. Szerintük a város vezetői nem értik meg "a végeknek a problémáit", amelyek a lepusztult járműállomány mindennapos üzemeltetéséből, s a cég alulfinanszírozottságából fakadnak.

Az érdekképviseletek nehezményezték azt is, hogy miközben az állam mintegy 50 milliárd forintot ad a BKV-nak évente, a tulajdonos működési támogatása, az évi 10 milliárd forint évek óta változatlan. Felhívták a figyelmet arra, hogy csaknem egy éve nem bérharcot folytatnak, hanem a jobb működési körülményekért küzdenek.

A szakszervezetek képviselőinek azon felvetésére, hogy miért nem az utcán vette át tőlük a petíciót, Demszky Gábor azt mondta: a közgyűlés ülése alatt nem az utcai demonstrációkra, hanem a testület munkájára kell figyelmet fordítania. A kilátásba helyezett sztrájkról a petíció átadásakor nem esett szó.

A sztrájkbizottság két héttel ezelőtt jelentette be: december 18-án félnapos munkabeszüntetést tartanak a BKV szakszervezetei, elsősorban a buszágazatot képviselők, ha december 15-ig nem teljesülnek a cég gazdasági problémáinak rendezésére vonatkozó követeléseik. Jelezték továbbá, hogy a kilátásba helyezett sztrájk előtt, november 27-én demonstráció lesz, amelynek célja, hogy rábírják a fővárost a BKV rossz gazdasági helyzetének rendezésére.

A szakszervezetek azt kérik, hogy az állam növelje a normatív támogatást, a finanszírozás átalakításával teremtse meg a cég stabil működését, a főváros pedig vállalja át a BKV 80 milliárd forintos tartozásából keletkezett kamatterheket, vagy ennek megfelelő támogatással segítse a cég működését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását