2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A kisebbségek aktuális problémái

A Nógrád megyében élő szlovákok és cigányok helyzetéről tárgyalt a megyei önkormányzat csütörtökön; a szlovák vezető az anyanyelvi oktatás nehézségeit, míg a cigány kisebbségi elnök a foglalkoztatási, megélhetési és egészségi problémákat hangsúlyozta.
2008. november 27. csütörtök 14:56 - Hírextra
Pleva Mihályné, a Nógrád Megyei Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta: nemzetiségük legféltettebb kincse az anyanyelv, ám iskoláik a társulásos formák ellenére is anyagi nehézségekkel küszködnek, gond továbbá, hogy nincsenek egységes tankönyvek és tananyagok. Nem szabad hagyni ellehetetleníteni a kisebbségi nyelvoktatást. Ebben szakmai, anyagi segítséget várnak a Szlovák Köztársaságtól is - tette hozzá.

A megyei szlovák önkormányzat 10 évre szóló szlovák nyelvoktatási koncepciót készít, ehhez már településenként felmérték, hogy hol oktatják a nyelvet, hányan tanulják az óvodákban és iskolákban, illetve milyen végzettséggel rendelkeznek a pedagógusok.

Pleva Mihályné kitért rá, hogy a falvakban őrzik a hagyományokat, szokásokat, népviseleteket, a kulturális élet szervezetten zajlik.Arra a képviselői kérdésre, hogy hogyan élik meg a nógrádi szlovákok a két kormány közötti feszültségeket, az elnök azt mondta, nem örül a kérdésnek, és kitért a válaszadás elől.

Az ország szlovák kisebbségi önkormányzatainak egyötöde - 21 településen - Nógrád megyében működik.Más problémákról számolt be Rácz Dezső, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Felmérésük szerint a megye 210 ezres lakosságából 30-35 ezren roma származásúak, arányuk növekvő tendenciát mutat a többségi társadalomhoz képest, vannak települések, ahol már többségben van a "kisebbség".

Úgy fogalmazott: "a hiedelmekkel ellentétben jól megférnek a különböző hagyományok, kultúrák képviselői, és egyre jobban teret hódít a vegyes házasság."Ugyanakkor becslésük szerint 40-60 százalék körüli a cigány munkanélküliség, és nem azért, mert "a cigányok genetikailag programozódtak a munkakerülésre", mint az néhány szélsőjobboldali portálon olvasható - mondta.

Emlékeztetett, hogy a rendszerváltás előtt a cigány férfiak 90-95, a nők 70-80 százaléka dolgozott, és sokaknál nem a szakma hiánya jelent gondot az elhelyezkedésben, hanem annak elavultsága. Emellett a rendszerváltás óta "még nem tudott felnőni egy új generáció, amely az oktatásnak köszönhetően nagymértékben tudott volna alkalmazkodni az új kihívásokhoz".

Az elnök arról is beszélt, hogy a cigányok várható élettartama 15 évvel kevesebb, mint a többségi társadalom tagjainak, ennek okai pedig a dohányzás, alkoholfogyasztás, az egészségtelen életmód, a rossz élet- és lakáskörülmények.Nógrád megyében 2006-tól 80 cigány kisebbségi önkormányzat működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását