2024. április 29. - Péter

90-es IQ kell az APEH-nél

Az APEH pszichológiai laboratóriumában bíznak abban, hogy legalább a súlyos kockázati tényezőt jelentő embereket sikerül kiszűrni az adóhatóságnál jelentkezőknek előírt IQ-vizsgálat segítségével - írta a csütörtöki Népszabadság.
2008. november 13. csütörtök 06:38 - Hírextra
Az alacsonynak tűnő kilencvenes IQ a nemzetközi sztenderdet követi, ám a képességeket és adottságokat nemcsak tesztekkel mérik, hanem a szakemberek mindenkivel el is beszélgetnek - mondta el a lap kérdésére válaszolva Bakonyi Ágnes APEH-szóvivő.

A teszt önkéntes lesz, ám aki nem veti alá magát, azt bizonyosan nem alkalmazzák - olvasható a cikkben, amely emlékeztet arra, hogy a pénzügyminiszternek az APEH-nél közszolgálati jogviszonyt létesítők pszichikai vizsgálatáról szóló rendelete szerint a még éppen „átlagosnak tekinthető” szellemi képességek alsó határát súroló intelligenciahányados is elegendő lehet ahhoz, hogy a jelentkezőt „adathozzáférés szempontjából védett” munkakörben foglalkoztassák.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy 2001 előtt is volt alkalmasságvizsgálat, de az megszűnt, és azóta az APEH vezetői már többször kezdeményezték az ismételt bevezetését. Így jövő januártól az adóhatóság három saját pszichológusa fogja megvizsgálni az összes jelentkezőt, aki a meghatározott munkakörökre pályázik, de a végső döntés természetesen a vezetőé marad.

Több okból is aggályosnak tartja viszont a jogszabályt Jóri András adatvédelmi biztos. Az ombudsman a Népszabadság érdeklődésére azt közölte: kérdéses, hogy lehet-e érzékeny személyes adatok kezelését miniszteri rendelet szintjén szabályozni. Ugyancsak formai hibának tartja, hogy a tervezetet nem küldték meg véleményezésre az ombudsmani hivatalnak, miközben minden olyan jogszabályt véleményeztetni kell, amely adatkezelésről rendelkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását