2024. május 4. - Mónika, Flórián

Folytatódik az augusztus 20-i tűzijáték károsultjainak pere

Tanúmeghallgatással folytatódott az öt halálos áldozattal és több mint háromszáz sérülttel járó, két évvel ezelőtti augusztus 20-i vihar károsultjainak pere a Fővárosi Bíróságon hétfőn.
2008. március 11. kedd 07:55 - Hírextra

Losonczi Lóránt, az Absolut Pyro Kft. ügyvezető igazgatója, a rendezvényt szervező Nexus Reklámügynökség Kft. pirotechnikai alvállalkozója elmondta, hogy feladatuk a tűzijáték megtervezése és kivitelezése, valamint a hatósági engedélyek beszerzése volt.

Közölte: a tűzijáték megtartását az eső nem akadályozza, de előírás szerint az erős szélben a rakéták kilövését le kell állítani vagy el kell halasztani.

Este fél hatkor - mint mondta - azt az információt kapta, hogy este tíz óráig nem ér eső Budapestre. A tűzijáték este kilenc órai indításakor száraz, csendes idő volt, de már előtte lehetett látni, hogy "valami" közeleg a távolból. Ugyanakkor a pirotechnikai felelősöknek, akik a három kilövési helyszínen tartózkodtak, az adott helyi és pillanatnyi időjárás szerint kell dönteniük arról, hogy mit tesznek - közölte Losonczi Lóránt.

Emlékezete szerint a tűzijáték hét-nyolc percig zajlott, a vihar idejére - körülbelül hat-nyolc percre - felfüggesztették, majd újraindították. (A vihar este kilenc óra után érte el Budapestet.)
A felperes jogi képviselőjének kérdésére válaszolva Losonczi Lóránt közölte: ha megfelelő tájékoztatás állt volna rendelkezésükre, hogy viharos szél, nagy vihar lesz, akkor nem kezdik el a tűzijátékot. Ugyanakkor véleménye szerint azt, ami végül bekövetkezett, nem lehetett előre megjósolni.

Talabos Gábor, a Master Sky Kft. ügyvezetője, az augusztus 20-i repülős rendezvény égi felelőse elmondta: körülbelül este negyed hét után, a repülési meteorológiai szolgálattól tudta meg, hogy komoly vihar közelít, de az kétséges volt, hogy az érinti-e a fővárost. Erről értesítette a repülős parádé földi felelősét, aki ezt az információt továbbította a mellette álló rendőrnek, aki a rendezvény biztosításáért volt felelős.


A tárgyaláson meghallgatták azt a férfit, akinek a csónakja - vélhetően ütközés következtében - felborult, majd két utasa a Dunába fulladt. Ő elmondta, hogy a vihar előtt a vízi rendőröktől nem kaptak semmilyen figyelmeztetést arról, hogy esetleg vihar közeleg.

A bíróság meghallgatott két rendőrt, akik a közrendvédelmi osztályon dolgoztak. Ők közölték: csak annyi információt kaptak, hogy vihar közeleg. Az egyik rendőr elmondta, hogy amint nem sokkal este fél kilenc előtt hírt kapott egy esetleges fővárosi viharról, intézkedett, hogy a menekülési útvonalak fő csomópontjaihoz több rendőrt küldjenek.

Amint értesült a balesetekről, azonnal és folyamatosan kérte: szóljanak a villamos műveknek az utcai világítás azonnali visszakapcsolása miatt. Azt nem tudja, hogy mikor sikerült visszakapcsoltatni a közvilágítást - tette hozzá.

A másik rendőr - mint elmondta - az egyik Duna-parti hotel tetején tartózkodott többekkel, köztük a Nexus Kft. egyik képviselőjével együtt, aki az augusztus 20-i programot koordinálta.

Mint közölte: ő nem sokkal este háromnegyed kilenc után, a rádión hallotta a biztosítási törzs körözvényét arról, hogy "viharos erejű széllökések és gyors lefolyású zivatar várható". Erről tájékoztatta a Nexus Kft. képviselőjét, aki ezt tudomásul vette, de nem intézkedett - fűzte hozzá.
A tárgyalás tanúmeghallgatással folytatódik július 7-én.

A polgári kártérítési pert a két évvel ezelőtti augusztus 20-ai vihar halálos áldozatainak hozzátartozói, valamint a viharban kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedettek indították a Miniszterelnöki Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökség Kft. és a rakétákat fellövő Absolut Pyro Kft. ellen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását