2024. március 29. - Auguszta

Nem sztrájkolnak, csak demonstrálnak

Részt vesz az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság november 29-ére hirdetett demonstrációján a Fővárosi Tűzoltók Független Szakszervezete; a tűzoltók várhatóan egyenruhában jelennek meg a demonstráción, mivel a szolgálati ruházatuk használatához nem ke
2008. november 24. hétfő 13:46 - Hírextra
Mint mondta, egyetértenek a sztrájkbizottsággal, és támogatják a rendezvényt. Emlékeztetett rá: a kormány bejelentette, hogy nem kívánja megtartani az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal 2007-ben kötött hároméves megállapodást. A megállapodás szerint az első két évben a konvergenciaprogram megszorításai miatt jelentős megszorításokat kellett elviselnie tűzoltóknak, hogy 2009-ben 4 százalékos reálbér-növekedés következhessen be.

A kormány ezen túl bejelentette a szándékát a 13. havi illetmény megvonására, amivel ugyancsak nem értünk egyet. Emellett van több, speciálisan a tűzoltókat érintő kérdés, illetmény-megvonás, ami miatt ugyancsak tiltakozunk - tette hozzá.

Ilyennek nevezte a tűzoltókra is vonatkozó, a hivatásosok szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (Hszt.) módosítását, amely többek között a tűzoltók nyugdíjba vonulásának szabályait is rendezi és módosítása, szigorítása évről évre felmerül. A szakszervezeti vezető közölte: tiltakoznak az ellen, hogy a kedvezőbb szabályokkal "felszerelt" tűzoltókra is a kedvezőtlenebb szabályokat akarják alkalmazni. Emlékeztetett rá: ilyenre már volt példa, amikor 1996-ban elfogadták a Hszt.-t.

Hozzátette: a nehéz gazdasági helyzetre és a konvergencia-programra hivatkozva a kormány nem adta meg a tűzoltóknak, amit más testületek dolgozóinak igen. Bár 2005-ben tényszerű ígéret volt a veszélyességi pótlék 100 százalékra emelésére, mégsem kaptuk meg a mai napig - tette hozzá Nagy Gábor. Mint mondta, a tűzoltókat "kihagyták" a közterületi pótlékból is.

A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében az szerepel, hogy a tűzoltók személyi normatívája 2006-os szint alá csökken, vagyis nemcsak a 13. havi illetményt vonják el, de bizonyos béren kívüli juttatásokat is lecsökkentenék. A tűzoltók ez ellen is tiltakoznak.

Mint mondta, ha a demonstráció eredménytelen, akkor január 12-ére az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság sztrájkot hirdet a közszolgálatban. Ezen azonban a tűzoltók nem vehetnek részt, mert a Hszt. szerint nem sztrájkolhatnak a tűzoltók.

Megjegyezte: a közelmúltban ombudsmani vizsgálat indult a sztrájkjoggal kapcsolatban. A Hszt. szerint ugyanis a törvény hatálya alá tartozóknak tilos sztrájkolni, de - mint Nagy Gábor mondta - semmi nem indokolja, hogy tiltott legyen a sztrájk a testületeknél dolgozó közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek is.

A hónap elején a közszolgálati sztrájkbizottság november 29-ére - jövő szombatra - országos utcai demonstrációt hirdetett, tiltakozásul a szférát érintő megszorítások ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását