2024. május 7. - Gizella

A bankok megmentése csak a kisebb rész

Nem konkrétan a bankokat, hanem általában a pénzügyi rendszert kell megmenteni a veszélyektől - mondta Kékesi Tibor szocialista képviselő a bankmentő csomag általános vitájában hétfőn a parlamentben; Varga Mihály (Fidesz) közölte: a Fidesz jelenlegi formá
2008. november 24. hétfő 18:04 - Hírextra
A javaslat lehetővé teszi az állami beavatkozást azokban a helyzetekben, amikor a társadalmi érdek érvényesülése megelőzi a magánérdekeket - fejtette ki expozéjában Veres János.
A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az állami tőkeemelésre és garanciavállalásra csupán átmeneti jelleggel, elsősorban a stabilitás fenntartása érdekében van szükség.

Az állami tőkeemelés célja a pénzintézetek működési-, likviditási- és tőkehelyzetének javítása, az intézkedéshez kapcsolódó osztalékfizetést pedig a különleges elsőbbségi részvények biztosítják az államnak - emelte ki Veres János.

Hozzátette: az állam tulajdonába kerülő papírok vétójogot adnak a szavazatelsőbbséget biztosító és a minősített többségi egyetértést igénylő kérdésekben, sőt különlegesen súlyos helyzetben átmeneti tulajdonosi irányítást is lehetővé tesznek.

Veres János szerint az állami beavatkozás másik fontos eleme a garanciavállalás, mely a törvény által megjelölt időtartam alatt lejáró források megújítását segíti a "bizalmi válság idején nehézségekbe ütköző hitelintézeteknél". Mint megjegyezte: a rendelkezésre álló összeget a bankok nem használhatják növekedési, illetve akvizíciós célokra. A beavatkozás feltétele továbbá, hogy a garanciavállalást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felügyeleti tanácsának elnöke, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke együttesen javasolja, emellett az állami garancia alapjának hitelszerződésnek vagy hitelviszonyt megtestesítő értékpapírnak kell lennie - tette hozzá.

A pénzügyminiszter expozéjának végén megjegyezte: a kormány még a 2008-as parlamenti ciklusban szeretné elfogadtatni a bankmentő csomagról szóló törvényjavaslatot.

A pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló törvényjavaslat értelmében az állam összességében 300 milliárd forintot fordíthatna a hitelintézeti tőkeemelésre. A javaslat szerint a magyar állam nevében a pénzügyminiszter 2009. február 28-ig teljesíthetné a különböző állami tőkeemeléseket, illetve az állam javára befolyásszerzést hajthatna végre. A bankmentő csomag legfeljebb 1.500 milliárd forintot biztosít a magyar állam garanciavállalására.

A hitelintézetek kötelezettsége legkevesebb három hónapra, illetve legfeljebb ötéves futamidőre szólhat.

Nem konkrétan a bankokat, hanem általában a pénzügyi rendszert akarják megmenteni a rá leselkedő veszélyektől - mondta Kékesi Tibor szocialista képviselő a közvélemény által "bankmentő csomagnak" nevezett törvényjavaslat általános vitájában hétfőn a parlamentben. A Fidesz jelenlegi formájában nem tudja támogatni a javaslatot - közölte Varga Mihály, a párt alelnöke.

Kékesi Tibor kiemelte: egyensúlyt kell teremteni a bankok meglévő forrásai és hitelei között, s a hazai fizetőeszköz problémáit is rendezni kell. A javaslat kemény feltételeket tartalmaz, nehogy túl könnyen lehessen azokhoz a forrásokhoz jutni, amelyeket az állam a közpénzekből nyújt - hangsúlyozta a szocialista képviselő.

A kormánypárti képviselő arról is beszélt, hogy - szemben a nemzetközi példákkal - Magyarországon nem tudni egyetlen olyan pénzintézetről sem, amelyik bajba került volna.
A nyugati hatás miatt azonban a hazai intézetek aktivitása is csökkent, szűkült a likviditás.

Ezért már be kell avatkoznia az államnak - mutatott rá a kormánypárti politikus, hozzátéve: annyi a magánérdek, "ami kiad egy közérdeket". Fontos azonban, hogy arányosan avatkozzon be az állam - hangsúlyozta.Elmondta: a tőkepótlás a kormánnyal együttműködve, s a tulajdonosok hozzájárulása nélkül is megtörténhet.

Kitért a 300 milliárdos garancia alap létrehozására, amelynek hatása azonban várhatóan megtöbbszöröződik. Amit ugyanis az érintettek a tőkealapból nem vesznek igénybe, az az összeg erre a "térfélre" lesz átcsoportosítható - mutatott rá.

Varga Mihály (Fidesz) azt mondta, ebben a formában nem támogatják a javaslat elfogadását.
Mint hangoztatta, három vezérlőelv lenne elképzelhető: a betétek biztonsága, a gazdasági szereplők forráshoz juttatása és a részvényesek biztonsága. Ez a törvényjavaslat jelen formájában azonban nem tesz eleget ezeknek - jelentette ki.

Kifogásolta, hogy a tervezet korlátozná a tulajdonosok jogait, biztonságát. Törekedni kell arra, hogy elsősorban azokat a hazai tulajdonú bankokat érintse a javaslat, amelyek Magyarországon működnek. A hitel felhasználása ugyanis magyar adófizetők adóforintjait érinti - jegyezte meg Varga Mihály.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években olyan gazdaságpolitika folyt, amely a magyar gazdaságot sokkal sebezhetőbbé tette, mint a szomszédos országokét.Az elmúlt években a kormány nem tett semmit azért, hogy ne alakuljon ki a bizalmi, likviditási válság, sőt ezzel éppen ellenkező lépések történtek. Hat év alatt megduplázódott az adósságállomány, megindult a devizaalapú eladósodás, s a magánszféra is egyre sebezhetőbbé vált. Ez így együtt már sok volt - összegezte.

A fideszes politikus egyetértett Bajnai Gordon gazdasági miniszterrel abban: az államcsőd szélén táncolt az ország. 2008 októberére drámai helyzet alakult ki - jelentette ki.Mint mondta, kíváncsian várják, lesz-e olyan intézkedése is a kormánynak, amely a hosszú távú gazdasági növekedés feltételeit teremti meg és segíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását