2024. május 3. - Tímea, Irma

Egy biztosító, több pénztár?

Az egészségügyben is nekünk, polgároknak kell a középpontban állni, az egészségügyi rendszernek bennünket kell kiszolgálnia. Erről szól a biztosítási rendszer átalakítása, amely egybiztosítós rendszer marad, több pénztárral - írta Gyurcsány Ferenc miniszt
2007. december 7. péntek 19:39 - Hírextra
A kormányfő internetes naplójában hangsúlyozta: az átalakítás nem érinti az egészségbiztosítás társadalombiztosítási jellegét, minden állampolgár automatikusan biztosítottá válik, illetve marad.
Mint írta, a jog mellé ugyanakkor kötelességet is megállapítanak: mindenkinek fizetnie kell az egészségbiztosítási díját, de csak akkor, ha van jövedelme. A gyermekek és a nyugdíjasok után az állam, azaz - a költségvetésen keresztül - kereső polgártársaik fizetik azt meg, de például, ha az illető jogerős büntetését tölti, akkor is az állam fizet utána. Kötelező a tagság. Ez tehát megmarad - olvasható a miniszterelnök internes naplójában. Gyurcsány Ferenc hozzátette: továbbra is magas szintű jogszabályok és normák határozzák meg, hogy az egészségbiztosításnak mit kell nyújtania.

"A nemzeti kockázati közösség, azaz, hogy a nemzet valamennyi polgára ugyanannak az egy biztosítónak lesz az ügyfele, fennmarad. Nem lesz több-biztosítós rendszer" - írta, hozzátéve: tapasztalata szerint keveredik a biztosító és a pénztár fogalma. A miniszterelnök leszögezte: "Magyarországon a társadalombiztosításban egy biztosító lesz", ez a biztosító alapvetően állami hátterű biztosító marad. A pénztárak a biztosítási szolgáltatások nyújtásába és szervezésébe kapcsolódnak be. Mint írta, a pénztárak nem biztosítók, nem ajánlanak önállóan biztosítási csomagokat, nincsenek egymással versengő díjtételeik, nem utasíthatják el a hozzájuk jelentkezőket, legfeljebb olyan, érdekeltséget teremtő plusz-szolgáltatást nyújthatnak, mint a vizitdíj átvállalása a szűréseken résztvevő tagoktól.

"A pénztárak elsősorban menedzselik, segítik, szervezik és ellenőrzik a rendkívül tagolt, sokelemű szolgáltatási folyamatot. (...) A pénztárak ellenőrzik, hogy azt a szolgáltatást kapjuk-e meg, amit a biztosító nekünk egyébként megígért, ellenőrzi, hogy csak annyit számolnak-e el a szolgáltatást nyújtói - mondjuk a kórházak, a rendelők - amennyit meg is kaptunk. Ellenőrzik, hogy nem akarnak-e nekünk mindenáron több szolgáltatást eladni, értékesíteni, mint amennyi az adott helyzetben szükséges volt" - írta, hangsúlyozva: a pénztár a biztosított erős érdekérvényesítő partnerévé válik.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: jelenleg az egészségügyi rendszer középpontjában a szolgáltatást nyújtók állnak, ehelyett a rendszer átalakítása után a biztosított áll majd a középpontban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását