2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Korai havazás

A múlt, mint köztudott, értékes eszköz a jövő megértéséhez. Ez érvényes a klímaváltozásokra is és ezt tudják a svájci Alpokban lévő einsiedelni apátság szerzetesei is, akik könyvtárukban hajdani kollégáik 17. századból fennmaradt kézirataira bukkantak.
2008. november 21. péntek 09:55 - Hírextra
A szövegek félig naplók, félig spirituális krónikák, de nagy részletességgel foglalkoztak egy egész zóna meteorológiai változásaival több évtizeden át - írta a La Repubblica című olasz napilap.
Bár földrajzilag nem nagy területről van szó, a berni egyetem kutatói számára nagy kincset jelentenek a feljegyzések, mert az adatok nagyon pontosak.

A kutatók figyelmét különösen egy Joseph Dietrich nevű barát kézirata keltette fel. 1684 májusában a szerzetes a következőket írta: "Még egy meleg nap, bár még csak tavasz van". November 18-án: "Megjött a tél, korai hóval, ami megijesztette az állatokat, mert még nem készültek fel a nagy hidegre." Dietrich egy évig vezette a részletes időjárási naplót.

A dokumentumokban olvasható információk nagymértékben hozzájárulnak a meteorológiai jelentések egymást követő gyorsaságának megértéséhez - mondták a kutatók.

Az egyetlen nehézséget a nyelv jelenti: a 17. század szerzetesei ugyanis a középkori német és egy dialektus keverékén írtak, amelynek teljes megfejtése nem kis fejtörést okoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását