2024. március 19. - József, Bánk
A Pécsi Rendőrkapitányság megállapította, hogy a sümegi polgármester élettársának hamis az érettségi bizonyítványa - írja oknyomozó cikkében az Átlátszó.
2021. április 9. péntek 10:49 - HírExtra

Az igazságügyi okmányszakértői vélemény alapján a bélyegzőnyomat hamis bélyegzővel készült, továbbá a bizonyítványt nem az arra jogosult intézmény állította ki. Az érettségi anyakönyvben nem szerepel sem Szabó Krisztina neve, sem az érettségi törzslapja, de még az érettségi vizsganapot sem találták, ráadásul az igazgatónő aláírása sem eredeti. 

Az eljárást azonban a Pécsi Rendőrkapitányság megszüntette, mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg, hogy az érettségi bizonyítvány felhasználására elévülési időn belül, 2015 óta sor került volna. Végh László élettársa a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője és a Sümegi Kistérségi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Nemrég írtunk arról, hogy Sümegen több furcsa ügy is napvilágot látott. Többek között már hónapok óta nyomoz a rendőrség, hogy kiderüljön, hamis-e az érettségije a sümegi polgármester élettársának, akit egészségügyi vezetőnek tettek meg a városban. A vizsgálat indulásáról a 168 Óra tavaly ősszel számolt be. A gyanú szerint hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be Szabó Krisztina, amikor felvételizett a Pécsi Tudományegyetemre – írta meg a lap.

Szabó Krisztina a fideszes városvezető, Végh László élettársa, egyben a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője és a Sümegi Kistérségi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Sümegi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. az önkormányzat, illetve a Sümeg Kistérségi Többcélú Társulás fenntartásában működik. Végh László 2014-ben vette át a Veszprém megyei város vezetését, Szabó 2015-ben került a korábbi igazgató helyére.

A rendőrségi határozatot az Élhetőbb Városért Egyesület juttatta el a lapunkhoz, amelynek az elnöke Kovács Mihály. Kovács az egyesület színeiben indult korábban a sümegi polgármester-választáson. Az ügy egyik érdekessége, hogy a rendőrség először megszüntette az eljárást, arra hivatkozva, hogy a „rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése”. A Pécsi Járási Ügyészség azonban 2020. augusztus 26-án hivatalból hatályon kívül helyezte a Pécsi Rendőrkapitányság eljárást megszüntető határozatát, és elrendelte a nyomozás folytatását.

Hamis pecsét az érettségin

Az érettségi bizonyítványt kiállító Belvárosi Esti Gimnázium 2000-ben jogutód nélkül megszűnt, iratait a Budapest Fővárosi Levéltárban őrzik. A nyomozás során összehasonlították az érettségin lévő pecsétet az iskola által használt bélyegzőkkel, egyezést azonban nem találtak.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy az érettségi bizonyítvány hamis.

- A Pécsi Rendőrkapitányság határozatából kiderült, hogy az igazságügyi okmányszakértői vélemény alapján a bélyegzőnyomat hamis bélyegzővel készült. Továbbá a bizonyítványt nem az arra jogosult intézmény állította ki.

- Az érettségi anyakönyvben nem szerepel sem Szabó Krisztina neve, sem az érettségi törzslapja, de még az érettségi vizsganapját sem találták, ráadásul az igazgatónő aláírása sem eredeti.

A határozat jogerőre emelkedését követően előterjesztést tesznek a Pécsi Járási Ügyészség felé az érettségi bizonyítvány elkobzására.

Az eljárást azonban a Pécsi Rendőrkapitányság megszüntette, mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, ugyanis azt nem tudták megállapítani, hogy az érettségit felhasználták-e.

A bizonyítvány feltételezett készítője ezt az ügyet már megúszta, ugyanis a bűncselekmény a feljelentés megtételekor elévült. Az Élhetőbb Városért Egyesület álláspontja szerint azonban „Szabó Krisztinának azonnal távozni kell a Sümeg és térségének egészségügyi feladatát ellátó Sümeg Járóbeteg-ellátó Központ éléről”. Tájékoztatásuk szerint a Tapolcai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a hamis érettségi bizonyítvány ténye miatt nyomozást folytat csalás büntette miatt.

Nyitókép: Jobb oldalt Szabó Krisztina, a szürke öltönyben középen Végh László. Fotó: Facebook/Sümeg Városi Televízió

Forrás: atlatszo.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását