2024. április 19. - Emma

Alig diagnosztizálható betegség terjed

Elsősorban a tüdőerek betegsége, de a szív a fő kimutatási helye a pulmonális hipertóniának, amelyet nehéz diagnosztizálni, mert tünetei nem specifikusak - mondta az MTI-nek Karlócai Kristóf, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Tüdőgyógyász Társa
2008. november 21. péntek 22:10 - Hírextra
A pulmonális hipertónia esetén a tüdőben szűkülnek az erek és emelkedik a vérnyomás, ami akár az ötszöröse is lehet a normálisnak. Mivel a tünetek nem specifikusak, hosszú időbe telik a betegséget azonosítani, ami kezelés nélkül nagyon súlyos és drámai következményekkel jár. Két-három éven belül a beteg elhalálozhat. A fő tünete is általános, hisz a terhelésre fulladás sok betegség velejárója - hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Azoknak a betegeknek, akik ebben szenvednek, a közelmúltban alakult meg egy betegvédelmi egyesülete. A szervezet segítségével elindult egy internetes felület is, a www.tudoer.hu, ahol már sok információt található a betegség kialakulásáról, kezeléséről, sőt a résztvevők közösen lépnek fel a legújabb gyógyszerek beszerzéséért. Ugyanis bár súlyos a betegség, Magyarországon csak kétféle gyógyszer kapható, és azok is nagyon drágák.

A tüdőérszűkület lehet veleszületett probléma, ami később rögzül, lehet genetikus örökség vagy kialakulhat például tüdőembólia szövődményeként. A betegség évente ötven új páciensnél jelentkezik - közölte Karlócai Kristóf.

A tudományos ülés másik fő témája az úgynevezett krónikus obstruktív légúti betegség, angol nevéből rövidítve a COPD, ami előrejelzések szerint 2010-re a negyedik leggyakoribb halálok lesz a világon. Pedig a kór egyetlen egyszerű méréssel diagnosztizálható és korai stádiumban felismerve még megállítható. A betegség a légutak beszűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, ezáltal a tüdő teljesítményének meredek leromlásával jár, s végül sok esetben halállal végződik.

A betegség a dohányosok körülbelül húsz százalékánál, általában negyven éves kor felett jelentkezik. A krónikus, visszatérő köhögés, megváltozó köhögési jelleg, mellkasi fájdalom, egyre kisebb terhelhetőség azok a tünetek, amelyek után érdemes legalább egy alapvizsgálatra elmenni - hangsúlyozzák a szakorvosok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását