2024. május 23. - Dezső

A Föld Órája: már 40 magyar település "benevezett"

Már 40 hazai település és közel száz intézmény regisztrált a világszerte március 27-én tartandó Föld Órája klímavédelmi akcióra - közölte a szervező WWF Magyarország kedden.
2010. március 16. kedd 15:10 - HírExtra
A résztvevők vállalják, hogy ezen a napon 20:30-kor lekapcsolják a világítást egy órára, kifejezve elkötelezettségüket a klímavédelem és a környezettudatosság iránt. Tavaly 67 magyarországi település és száznál több vállalat csatlakozott a kezdeményezéshez.
Az akció honlapja - www.foldoraja.hu - szerint az eddig csatlakozott hazai települések között található többek között Zamárdi, Villány, Sátoraljaújhely, Gyöngyös, Keszthely, Tata, Debrecen, Szentendre, Csongrád, Tatabánya, Veszprém, Barcs, Várpalota, Nyergesújfalu, Szarvas, Marcali és Jászberény. A résztvevő intézmények között iskolák, óvodák, hotelek, bankok, vendéglátóhelyek, egyesületek, alapítványok szerepelnek.
Magyarországon a www.foldoraja.hu honlapon lehet regisztrálni az akcióra.

A csatlakozók itt letölthető anyagokat (plakátot, képeket) is találnak, amelyekkel népszerűsíthetik a kezdeményezést. A honlapról elektronikus Föld Órája képeslapot is lehet küldeni barátoknak, munkatársaknak, családtagoknak. Idén már mintegy 20 ezer ilyen, csatlakozásra buzdító lapot küldtek ki - olvasható a zöldszervezet közleményében.
A nemzetközi WWF már két és fél héttel az idei Föld Órája akció előtt elérte egyik kitűzött célját, miszerint több mint 100 országot szeretnének bevonni a kezdeményezésbe. Idén már eddig 103 ország regisztrált, szemben a tavalyi 88-cal.

Híres épületeken is kialszanak majd a fények március 27-én, így többek között a 828 méteres magasságával a világ legmagasabb épületének számító dubaji Burdzs Kalifa, a Brandenburgi kapu, az Eiffel-torony és az Empire State Building is sötétbe borul egy órára.

A Föld Óráját idén is több sztár és híresség népszerűsíti, így például Gisele Bündchen brazil szupermodell, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jószolgálati nagykövete, Tom Jones énekes, valamint a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, a dél-afrikai Fokváros egykori anglikán érseke. A kezdeményezés mögé állt a Coldplay és Cate Blanchett is.

A Föld Óráját idén negyedszerre szervezi meg a Természetvédelmi Világalap (WWF), hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető klímaváltozás veszélyére. A 2007-ben Sydneyből kiinduló akcióhoz tavaly világszerte 88 ország közel négyezer városa csatlakozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását