2024. április 24. - György

Vigyázó szemetek a pólusokra vessétek

Fel kíván lépni az Európai Unió az éghajlatváltozásnak és az emberi tevékenységeknek az Északi-sarkvidékre gyakorolt kedvezőtlen hatásai ellen, illetve igyekszik kihasználni a felmelegedés miatt ott keletkező speciális előnyöket.
2008. november 20. csütörtök 21:35 - Hírextra
Az Európai Unió szomszédos területeivel fenntartott kapcsolatokért is felelős biztos, Benita Ferrero-Waldner csütörtökön Brüsszelben arra hivatkozva jelentette be egy északi-sarkvidéki EU-politika kidolgozását, hogy a térség "egyedülálló és veszélyeztetett régió Európa közvetlen szomszédságában, ... állapotának alakulása jelentősen befolyásolja majd Európa jövő nemzedékeinek életét".

A brüsszeli bizottság közléseiből ugyanakkor az is kiderül, hogy meglátása szerint a felmelegedés új energiaforrásokat és halászati távlatokat nyit az európai országok számára. Az olvadó jég a hajózás számára is új útvonalakat teremthet - például rövidebb összeköttetést a Csendes-óceánnal.
Az osztrák biztos az unió elsődleges céljaként nevezte meg "a környezet megóvása és a természeti erőforrások – köztük a szénhidrogének – fenntartható felhasználásának szükségszerűsége közötti helyes egyensúly megteremtését".

Az uniós "kormány" olyan lépésekkel kívánja segíteni a sarkvidék megóvását és a lehetőségek kihasználását, mint egy új kutatási infrastruktúra létrehozása, a vegyi anyagok biztonsági ellenőrzése, fokozott együttműködés a katasztrófa-elhárítás terén, rendszeres párbeszéd az őslakossággal és a tengeri felügyelet javítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását